Kranten onverbiddelijk voor falend Oranje

"Wat een blamage!", kopt De Telegraaf in de sportbijlage over het Nederlands elftal. Daarmee zet de krant de toon voor hoe de landelijke ochtendbladen maandag reageren op de pijnlijke nederlaag (3-0) die het Nederlands elftal zondag in Konya tegen Turkije leed. "Euro 2016 heel ver weg na afgang in Turkije", weet De Telegraaf.

Door de nederlaag zakte Oranje in kwalificatiegroep A terug naar de vierde plaats en zijn zelfs de play-offs voor een EK-ticket ver weg. Dat is een scenario waar vrijwel niemand op voorhand rekening mee hield, vindt De Telegraaf. "Bij de bekendmaking door de UEFA dat vanaf 2016 maar liefst 24 van de 53 landen zich voor het EK plaatsen, proestte ieder het uit", zo blikt de krant cynisch terug. "Zeker nadat Oranje voor de kwalificatiereeks in een poule met zwakke broeders werd geplaatst." IJsland, Tsjechië en Turkije bleken helemaal niet zo zwak.

Ook het Algemeen Dagblad is onverbiddelijk voor het falende Oranje. "Te slecht voor het EK", luidt het op de voorpagina van AD Sportwereld. De witte letters boven de teamfoto op een vrijwel volledig zwarte bladzijde geven het pijnlijke van de nederlaag aan. De kop van het hoofdartikel in het sportkatern laat evenzeer weinig twijfel toe: "Bij Oranje dondert nu alles in elkaar. Ploeg tekent voor een van de grootste wanprestaties uit het Nederlandse voetbal."

Ondergrens

Met een paginagrote foto van Robin van Persie die vol ongeloof met het shirt voor zijn mond de nederlaag overdenkt, opent De Volkskrant zijn sportbijlage. "Ondergrens bereikt. In Konya daalde Oranje na de 3-0 nederlaag nog dieper af in de krochten van het Europees voetbal. Robin van Persie cum suis verkeren nu in het gezelschap van Montenegro en Slovenië", is de veelzeggende inleiding. In het hoofdartikel wordt het niveau van het Nederlands elftal verder geduid: "Gibraltar, Malta, San Marino, Andorra... en Nederland?"

Trouw vindt het Nederlands elftal vooral naïef. "Tegen Turkije blijkt Nederland opnieuw niet doordrongen van de vereisten van het moderne voetbal", luidt het oordeel. De vermaarde 'Hollandse School' is wat Trouw betreft in Konya "ten grave gedragen".

Kranten onverbiddelijk voor falend Oranje
Kranten onverbiddelijk voor falend Oranje (Foto: ANP)