Koopkracht stijgt voor het eerst in vier jaar

Na vier jaar daling is de koopkracht vorig jaar met 1,5 procent toegenomen. Met gemiddeld 2,7 procent gingen werknemers er het meest op vooruit. Maar over de hele linie profiteren bevolkingsgroepen van de langzaam aantrekkende economie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

Dat werknemers in 2014 meer te besteden hadden, komt mede doordat de pensioenpremies zijn verlaagd. Bij ambtenaren werkte deze premieverlaging het sterkst door.

Ook de koopkracht van mensen met een uitkering steeg, nadat deze groep er jaren op achteruit was gegaan. Bijstandsontvangers gingen er met 1,8 procent het meest op vooruit. Bij gepensioneerden was de stijging met gemiddeld 0,4 procent aan de magere kant.

Zelfstandigen

Zelfstandigen gingen er met 0,3 procent helemaal maar weinig op vooruit. Maar de verschillen binnen de groep zijn groot: terwijl bij een kwart van de zelfstandigen de koopkracht met ten minste 13 procent daalde, had een even groot aantal zo'n 14 procent meer te besteden.

Wanneer de koopkracht stijgt, wil dat volgens het CBS overigens niet zeggen dat iedereen erop vooruitgaat. Zo nam de koopkracht vorig jaar bij 36 procent van de werknemers af.

Koopkracht stijgt voor het eerst in vier jaar
Koopkracht stijgt voor het eerst in vier jaar (Foto: ANP)