Historische EK-zege Nederlandse basketballers

De Nederlandse basketballers zijn het EK begonnen met een historische zege op Georgië. Nederland doet voor het eerst sinds 1989 weer mee en speelt net als destijds in Zagreb. De laatste keer dat Oranje een wedstrijd won was echter nog wat langer geleden: 4 juni 1987 tegen Israël. Na ruim 28 jaar is er dus weer een zege voor Nederland, onder meer dankzij een zeer sterk spelende Charlon Kloof (22 punten) en Worthy de Jong (16 punten).

Nederland begon uitstekend aan het duel met Georgië, dat voor de derde keer van de partij is op een EK. Er werd al vroeg een voorsprong van 11-7 genomen die nog wel ingeleverd werd, maar de 17-17 stand na het eerste kwart mocht tot tevredenheid stemmen. In het tweede kwart kwam Oranje verrassend sterk voor de dag, vooral dankzij Kloof en de Jong, die erg goed op dreef waren. Er werd een gat van maar liefst tien punten geslagen, waardoor het 36-26 stond bij rust.

In het derde kwart bleven Kloof en De Jong doorgaan en beide spelers kwamen dan ook al ruim over de tien punten. Het kwart ging gelijk op en de voorsprong bleef dan ook intact: 58-48, met inmiddels al zestien pnten voor De Jong. In het vierde en laatste kwart leek het plotseling helemaal verkeerd te gaan. Georgië kwam alsmaar dichterbij en dankzij een driepunter van Duda Sanadze kwamen de Oost-Europeanen met vier minuten te spelen op nog maar één punt achterstand.

Drie minuten voor het einde kwam Nederland na 30 minuten op voorsprong gelegen te hebben voor het eerst weer op achterstand:65-66. De Georgiërs liepen zelfs uit naar 65-70, waardoor het helemaal gedaan leek, maar daar dacht Kloof anders over. De geboren Surinamer maakte een schitterende driepunter en bracht Nederland toch weer terug in de wedstrijd. De beslissende score kwam 17 seconden voor het einde dankzij Robin Smeulders: 73-72. Georgië kreeg nog één aanval, maar wist daarin niet meer tot scoren te komen.