'Huizenkopers iets minder enthousiast'

Het enthousiasme bij huizenkopers is iets afgezwakt. Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt laat voor de derde achtereenvolgende maand een lichte daling zien. De marktindicator van de Vereniging Eigen Huis (VEH) daalt van 103 naar 102 punten. Bij een stand van 100 punten is de stemming onder consumenten neutraal.

"Hoewel huizenkopers nog steeds overwegend optimistisch zijn gestemd, voorzien meer mensen in de komende twaalf maanden een stijging van zowel de hypotheekrente als de huizenprijzen. Daardoor komt de betaalbaarheid van koopwoningen onder druk te staan", verklaart Maarten Eeke van der Veen van VEH.

Op grond van de dalende trend in de laatste drie maanden verwacht de belangenorganisatie dat de snelle stijging van het aantal kooptransacties de komende maanden iets zal afzwakken.

Ongunstig
In augustus vond bijna de helft (48 procent) van de Nederlandse bevolking het een gunstig tot zeer gunstig moment om een huis te kopen. Dit percentage loopt na de piek van 55 procent in december vorig jaar geleidelijk terug.

De groep Nederlanders die de omstandigheden om nu een huis te kopen niet gunstig vindt, wordt wel steeds kleiner. Begin 2013 beoordeelde nog 32 procent de woningmarkt als ongunstig, vorige maand is dit percentage gedaald tot 12.

VEH: huizenkopers iets minder enthousiast
VEH: huizenkopers iets minder enthousiast (Foto: ANP)