'Automobilisten kennen verkeersregels niet'

Nederlandse automobilisten zijn onvoldoende op de hoogte van de geldende verkeersregels, stelt de ANWB. De organisatie liet 13.500 mensen van 18 jaar en ouder een verkeersexamen maken. De uitkomsten zijn onthutsend: 78 procent van de deelnemers maakte te veel fouten en is gezakt voor het examen.

Het 'Kampioen Nationaal Verkeersexamen' lijkt veel op het officiële CBR-examen. Het examen van de ANWB telt minder vragen, maar in verhouding moet je evenveel vragen goed beantwoorden om te slagen. In het examen zitten vragen die ook in een CBR-examen worden gesteld.

Van de Nederlandse autorijders zou 78 procent waarschijnlijk zakken als ze een theorie-examen zonder voorbereiding moeten maken. Mannen (28 procent geslaagd) deden het opmerkelijk beter dan vrouwen (16 procent geslaagd). Ook veelrijders en autoforensen scoren hoger dan gemiddeld. Hoe eerder het rijbewijs is behaald, hoe slechter de score. De groep van 25- tot 34-jarigen scoort het best.

Rijervaring
De uitslagen betekenen niet dat oudere weggebruikers slechtere chauffeurs zijn. 'Volgens de statistieken zijn ze minder vaak betrokken bij ongevallen. Zij passen hun rijstijl aan en rijden voorzichtiger. Rijervaring speelt natuurlijk ook een grote rol', zegt Ton Hendriks, verkeersdeskundige bij de ANWB. Willem Vlakveld van SWOV (Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid) voegt toe: 'Theoriekennis zegt niets over de rijvaardigheid. Juist beginnende bestuurders hebben een groter risico op ongevallen.'

De resultaten zijn ook nog uitsplitst per automerk. Chevrolet-rijders scoorden het best (29 procent geslaagd), gevolgd door Volkswagen (27), Skoda (27), Audi (25) en Volvo (24). Hekkensluiter is Alfa Romeo (14 procent), gevolgd door Kia, Mercedes-Benz, Daihatsu en Suzuki. Zelf het examen maken? Dat kan hier.

Automobilisten kennen verkeersregels niet
Automobilisten kennen verkeersregels niet.