Oud-bokskampioen Timurziev (32) overleden aan hersentumor

De Russische bokser Islam Timurziev is in de nacht van zondag op maandag overleden aan de gevolgen van een hersentumor, waar hij al lang mee kampte. Als gevolg hiervan zou hij een bloedvergiftiging hebben opgelopen, wat hem afgelopen nacht in een ziekenhuis in Noord-Ossetië fataal is geworden. Timurziev werd slechts 32 jaar.

De superzwaargewicht won rond de eeuwwisseling enkele Europese titels bij de junioren, maar zijn grootste succes kwam in 2005. Op de World Cup, waar landen tegenover elkaar staan, moest Timurziev het in de finale van het superzwaargewicht opnemen tegen de Cubaanse grootheid Odlanier Solis. De Cubaan was in het zwaargewicht de olympisch kampioen en tweevoudig wereldkampioen, maar tot ieders verbazing won Timurziev de partij en zo het goud voor Rusland. 

Na de World Cup sloeg het noodlot toe, want Timurziev werd getroffen door kanker en moest het WK dus missen. Hij kwam er bovenop en maakte in 2006 een glorieuze comeback op het EK. Door onder meer te winnen van Kubrat Pulev - die vorig jaar Wladimir Klitschko uitdaagde - pakte hij het goud, een jaar later gevolgd door brons op het WK. Voor de Olympische Spelen van 2008 werd Timurziev plotseling topfavoriet, nadat Solis deserteerde uit de Cubaanse ploeg en dat land plotseling niemand meer had in de zwaarste klasse. De Rus werd echter al in de tweede ronde uit het toernooi geslagen door de Brit David Price.

Het gevecht tussen Timurziev en Price op de Olympische Spelen van 2008 (Bron: YouTube)