Opstootje tussen Turken en Koerden Rijswijk

Het is zaterdagavond onrustig geweest bij een Koerdische bijeenkomst in het Zuid-Hollandse Rijswijk. Tegenover de evenementenhal aan overkant van de straat stonden een paar Turkse demonstranten. Over en weer werden leuzen geroepen. Twee mensen zijn opgepakt: één gooide een fles en een tweede "reageerde fel", aldus de politie.

Het opstootje gebeurde na afloop van een campagnebijeenkomst van de pro-Koerdische beweging HDP, de vierde partij van Turkije. Daarbij waren zeker 2000 mensen aanwezig. Behalve Koerden trok de bijeenkomst ook linkse Turken. Partijleider Selahattin Demirtas was de belangrijkste gast. Turkije, dus ook de Turkse gemeenschap in Nederland, kan op 1 november weer naar de stembus.

De bijeenkomst was onder meer georganiseerd door de Federatie Koerden in Nederland (Fedkom). Die noemt de Turkse tegendemonstratie een provocatie. De vlam sloeg in de pan toen de Turkse betogers "met hun hand het symbool van de extreem rechtse Grijze Wolven maakten", zei Fedkom-bestuurslid Besime Ogretmen.

Opstootje tussen Turken en Koerden Rijswijk
Opstootje tussen Turken en Koerden Rijswijk (Foto: ANP)