Lindeman stunt en wint zware bergetappe in Vuelta

Wielrenner Bert-Jan Lindeman heeft vrijdag in de Vuelta a España een prachtige overwinning geboekt. De 26-jarige coureur van LottoNL-Jumbo schreef de zevende etappe op zijn naam, een bergrit over ruim 191 kilometer met de aankomst bergop in La Alpujarra. Lindeman bezorgde LottoNL-Jumbo daarmee de eerste zege in een grote ronde. De Drent is de eerste Nederlander sinds Bauke Mollema (2013) die een ritzege boekt in de Vuelta.

Lindeman behoorde tot een kopgroep van vijf renners die de hele dag aan kop reed en een maximale voorsprong van dertien minuten kreeg. De sterke coureur uit Emmen, die voor de derde keer in deze Vuelta mee was in een ontsnapping, bleef samen met Ilja Kosjevoj (Lampre) vooraan over op de lange en steile slotklim. Kort voor de finish reed Lindeman weg bij zijn Wit-Russische medevluchter en boekte hij de mooiste overwinning uit zijn loopbaan. De Italiaan Fabio Aru, die achter de twee koplopers was weggesprongen uit het peloton met de klassementsmannen, kwam bijna een halve minuut na Lindeman als derde over de finish.

De Colombiaan Esteban Chaves werd zesde en behield de rode leiderstrui. Tom Dumoulin ging knap mee in het spoor van alle favorieten en behield de tweede plaats in het algemeen klassement, tien seconden achter Chaves. De Ier Daniel Martin staat derde op 33 tellen. De Britse Tourwinnaar Chris Froome moest op de ruim 18 kilometer lange Alto de Capileira lossen en verloor tijd in het klassement.