Asscher (PvdA) wil Zwarte Piet weg censureren

Minister Lodewijk Asscher (Integratie) van de PvdA sluit zich aan bij conclusies in het VN-rapport over Zwarte Piet, dat stelt dat Zwarte Piet discriminerend is. Het rapport pleit volgens de minister voor een actieve rol van de overheid om te zorgen dat de traditie van Zwarte Piet niet kwetsend is voor mensen, maar pleit nergens - direct - voor een verbod.

"Ik vind het goed dat ze niet zeggen dat de overheid Zwarte Piet moet verbieden. Ze geven aan dat de traditie er voor iedereen moet zijn, dat is precies wat ik ook zeg", aldus Asscher in een reactie. "Ook al is het een oude traditie, de overheid moet zich ervoor inspannen dat het een feest is voor iedereen en daar ben ik het mee eens."

Volgens Asscher is de traditie al heel snel aan het veranderen, met creatieve invullingen van gekleurde pieten. Asscher gaat zorgen dat het debat tussen voor- en tegenstanders op een "normale en beschaafde manier"verder kan. Iets opleggen of verbieden wil hij zeker niet.

Asscher ziet in het VN-rapport een bevestiging "van wat wij helaas ook ervaren". "Zij wijzen op racisme en discriminatie, op onverdraagzaamheid tussen groepen. Ze zeggen eigenlijk dat Nederland beter zijn best moet doen om dat terug te dringen."

Hij is het daarmee eens. Hij ziet in de aanbeveling over Zwarte Piet wel degelijk ook een taak voor de overheid. Die moet de grenzen bewaken, het goede voorbeeld geven en laten zien dat het bij wet verboden is om te discrimineren, vindt de PvdA-er.

Asscher ziet VN-rapport Zwarte Piet als steun
Asscher ziet VN-rapport Zwarte Piet als steun (Foto: ANP)