Berlijns vliegveld Tegel opgelapt

Het Berlijnse vliegveld Tegel heeft voor bijna 20 miljoen euro reparaties uitgevoerd. Het vliegveld zou eigenlijk dicht gaan, maar als alternatief voor de nog steeds niet gereedgekomen luchthaven Berlijn-Brandenburg moet Tegel het nog even volhouden. Daarvoor is onder meer de zuidelijke start- en landingsbaan van een nieuwe laag asfalt voorzien.

De luchthaven Berlijn-Brandenburg had 2,2 miljard euro moeten kosten en had in 2010 geopend moeten worden. Door allerlei problemen, van slechte bouwplannen tot corruptie, is de opening meerdere keren vertraagd. Het gaat nu waarschijnlijk eind 2017 open. Er zal dan waarschijnlijk bijna 5,5 miljard euro aan zijn uitgegeven. Tegel sluit volgens de plannen een half jaar na de opening van Berlijn-Brandenburg.

Op het vliegveldterrein, waar ooit Pruisische koningen op wild jaagden, verrees in 1906 een hal voor zeppelins. In de jaren dertig werd er onder meer aan raketbouw en vliegtuigconstructie gedaan. Als vliegveld verrees Tegel eind 1948 toen de Sovjet-Unie Berlijn blokkeerde en de stad vanuit de lucht werd bevoorraad.

Berlijns vliegveld Tegel opgelapt
Berlijns vliegveld Tegel opgelapt (Foto: ANP)