Zekerheid belangrijkste element bij pensioen

Werkenden willen vooral zekerheid over hun toekomstige pensioen. De solidariteit binnen het huidige pensioensysteem is daaraan ondergeschikt. Dat concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) in zijn woensdag gepubliceerde onderzoek 'Pensioenen: solidariteit en keuzevrijheid'.

Met het oog op de gewenste zekerheid zouden vooral jongeren (18-34 jaar) en hoger opgeleiden meer invloed willen kunnen uitoefenen op hun pensioen. Deze groep heeft een grotere hang naar een individuele regeling dan het in Nederland gebruikelijke collectieve pensioenplan. De helft van de jongeren zou bovendien ontevreden zijn over het meebetalen aan de pensioenen van anderen.

Jongeren hebben sowieso een potentieel probleem omdat zij vaker van baan wisselen dan eerdere generaties. "Een werknemer die continu bij hetzelfde pensioenfonds blijft, profiteert op een gegeven moment van de inleg van jongere deelnemers. Iemand die rond zijn veertigste vanwege een andere baan van pensioenfonds verandert of zelfstandig ondernemer wordt, maakt dat voordeel echter niet mee en is daardoor per saldo een nettobetaler", aldus het SCP.

Zekerheid belangrijkste element bij pensioen
Zekerheid belangrijkste element bij pensioen (Foto: ANP)