'Geen absolute meerderheid voor AK-partij'

Bij de verkiezingen in Turkije op 1 november zal de AK-partij van premier Recep Tayyip Erdogan weer geen absolute meerderheid behalen. Dat voorspelt het Turkse peilingbureau Metropoll. Volgens de peiling zal de conservatief-islamitische AK uitkomen op 41,7 procent van de stemmen.

Bij de vorige verkiezingen in juni behaalde de partij van Erdogan 40,9 procent van de stemmen. Maar omdat premier Ahmet Davutoglu geen coalitiepartners heeft kunnen vinden, is het sindsdien niet gelukt een regering te vormen. Daarom zijn nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Tot die tijd moet een interim-regering het land besturen. Ook de vorming daarvan lijkt op problemen te stuiten. De enige die wil meedoen aan de tijdelijke regering is de pro-Koerdische HDP, maar die partij is door Erdogan weggezet als steunpilaar van Koerdisch terrorisme.

,,Nieuwe verkiezingen zullen geen andere politieke situatie opleveren dan de verkiezingen van 7 juni", zegt een woordvoerder van opiniepeiler Metropoll.

De grootste oppositiepartij, de sociaaldemocratische CHP, zou uitkomen op 25,5 procent van de stemmen, de nationalistische MHP op 15,7 procent en de pro-Koerdische HDP op 14,7 procent.

'Geen absolute meerderheid voor AK-partij'
'Geen absolute meerderheid voor AK-partij' (Foto: ANP)