Thalys-helden krijgen hoogste onderscheiding

Vier mannen die vrijdag een aanslag verijdelden in een Thalys van Amsterdam naar Parijs, hebben maandagochtend de hoogste onderscheiding in Frankrijk gekregen. Ze kregen de Légion d'Honneur (Legioen van Eer) uit handen van de Franse president François Hollande.

Drie Amerikanen en een Brit wisten de verdachte Marokkaanse Ayoub El Kahzzani te overmeesteren. Hij had meerdere wapens bij zich, waaronder een kalasjnikov. Hollande prees de mannen voor hun heldhaftige optreden en de moed die ze hebben getoond om levens te redden. "Ze zijn een voorbeeld van wat er gedaan moet worden onder bijzondere omstandigheden", aldus de president.

Bij de ceremonie was ook de Belgische premier Charles Michel aanwezig. Michel was ,,onder de indruk" van de acties van de vier. "Als zij niet zo doortastend waren opgetreden, was er een bloedbad geweest", zei Michel maandag na afloop van de uitreiking in Parijs.

Ook België zal het viertal eren met een eremedaille. De vier zullen die binnenkort uitgereikt krijgen door de ambassadeurs van hun thuisland.

Thalys-helden krijgen hoogste onderscheiding
Thalys-helden krijgen hoogste onderscheiding (Foto: ANP)