Conducteur zag aanslagpleger niet instappen

Michel Bruet, die vrijdag als conducteur dienst had in de Thalys van Amsterdam naar Parijs, heeft de man die vermoedelijk een aanslag wilde plegen niet zien instappen op het station Brussel-Zuid. Tegen de Franse zender France Info zei de conducteur zondag dat de man mogelijk achter de rug van hem en zijn collega de trein is ingestapt.

Bruet zag de overmeestering van de verdachte deels gebeuren. In eerste instantie meende hij dat het om een normale vechtpartij ging. Omdat de trein uit Amsterdam kwam dacht hij dat het een drugsgerelateerde ruzie was, aldus Bruet. Plots zag hij dat een van de mannen een wapen bij zich had, iets dat eruitzag als een mitrailleur. De schutter richtte op een zeker moment zijn wapen op hem. "Ik zag mensen op hem springen, het ging allemaal heel snel", aldus de conducteur.

"Ik heb alarm geslagen, mijn manager geroepen en om hulp gevraagd", zegt Bruet. Ook zei hij tegen passagiers dat ze zich geen zorgen moesten maken. "Ik heb ze niet verteld wat er was gebeurd om geen paniek te veroorzaken", aldus de conducteur.

Bruet zegt zelf al die tijd bij de passagiers te zijn gebleven. De beschuldigingen van onder anderen de Franse acteur Jean-Hugues Anglade dat het personeel zich zou hebben verschuild, zegt de conducteur niet te begrijpen.

Conducteur zag aanslagpleger niet instappen
Conducteur zag aanslagpleger niet instappen (Foto: ANP)