Tall ships verlaten Amsterdam

Rond 15.30 uur zondagmiddag verlieten de eerste tall ships en andere bijzondere vaartuigen de haven van Amsterdam. In een lange parade varen de schepen over het Noordzeekanaal richting IJmuiden.

De Russische driemaster Mir leidde de zogeheten Thank You-Parade van Sail. Het werd gevolgd door de Russische viermastbark Kruzenshtern, het op één na grootste traditionele zeilschip ter wereld. Bij het verlaten van de IJhaven klinkt een saluutschot.

Langs de kades staat veel publiek om de bemanningen te bedanken en uit te zwaaien. Ook op het water krioelt het van de bootjes, sloepen en motorjachten om de grote zeilschepen uitgeleide te doen.

Anker
Ongeveer dertig tall ships doen mee aan de uittocht. De clipper Stad Amsterdam, die de intocht van woensdag leidde, haalt dit keer als laatste zijn anker op. Er zijn schepen die nog even blijven liggen in Amsterdam. Zo blijft het Chileense 'martelschip' Esmeralda, dat tijdens het bewind van Pinochet werd gebruikt om politieke tegenstanders gevangen te houden, aangemeerd tot 24 september.

Het is de eerste keer dat de schepen van Sail in georganiseerd verband de hoofdstad verlaten. Bij eerdere edities vertrokken de schepen op maandagochtend, ieder voor zich.

Tall ships verlaten Amsterdam
Tall ships verlaten Amsterdam (Foto: ANP)