Hockeysters declasseren ook Spanje en staan in halve finale EK

In de allereerste onderlinge ontmoeting ooit op een Europees Kampioenschap was Nederland heer en meester over Spanje: 8-1. In een regenachtig en mager gevuld stadion op het Queen Elizabeth Olympic Park, verzekerden de hockeydames zich van een plaats in de halve finale.

Spanje was niet van plan zich terug te trekken rond de eigen cirkel. Hierdoor kreeg Oranje de ruimte om snel uit te breken en dat leidde halverwege het eerste kwart tot het openingsdoelpunt. Dirkse van den Heuvel maakte uit een rebound haar tweede goal van het toernooi. Twee Nederlandse strafcorners leverden ondertussen niets op. Spanje werd even later met een strafcorner beloond voor het opportunistische spel, maar Sombroek lag een Spaans doelpunt in de weg.

In het tweede kwart raakte Nederland op stoom. Waar Willemijn Bos de Spaanse doelvrouw in het begin van het tweede kwart – uit een strafcorner – niet kon passeren, deed Jonker dat wel. Ze tikte in twee instanties binnen na een vlot lopende aanval. Twee minuten later was het opnieuw raak. Keetels tekende van dichtbij voor de derde Nederlandse goal. Drie minuten voor rust stond Eva de Goede op de juiste plek om een afgeslagen strafcorner binnen te werken.

Het Nederlands elftal ging in de tweede helft door waar het voor rust gebleven was. Naomi van As kon van dichtbij binnentikken na goed voorbereidend werk van Valerie Magis. Na een prachtige solo van Ellen Hoog de Spaanse cirkel in, kon Jonker haar vierde doelpunt van het toernooi aantekenen. En halverwege het derde kwart was de tweede strafcorner raak. Van Maasakker pushte fraai raak.

Aan het begin van het vierde kwart ging Spanje op zoek naar een eretreffer, maar de inzet van Comerma uit een strafcorner ging naast. De daaropvolgende Nederlandse strafcorner trof wel doel: Van Maasakker reageerde alert na een dubbele Spaanse redding op de doellijn. De volgende cornerinzet van Van Maasakker belandde op de paal.

Toen vijf minuten voor tijd het zonnetje voorzichtig doorbrak in het stadion, kwam het Spaanse doelpunt er alsnog. Bonastre tipte netjes raak. Over drie dagen wacht het laatste groepsduel met België. De Belgische dames wonnen vandaag met 4-1 van Polen en zijn nog in de race voor de tweede plek in de groep.