Bolt verslaat Gatlin en wint goud op 100 meter

Justin Gatlin heeft met een onwaarschijnlijke tijd de finale gehaald op de 100 meter tijdens de WK atletiek in het Chineze Beijing. Met 9,77 seconden was hij bijna twee tienden sneller dan zijn aartsrivaal Usain Bolt (9,96 seconden). Nederlandse hoop Churandy Martina behaalde de finale niet, zijn tijd van 10,09 was goed voor de vijfde plek in zijn serie, terwijl de beste twee doorgingen.

In de eerste heat ging de driedubbel-wereldkampioen van Moskou van start, Usain Bolt. Zijn race was zeer slordig en eindigde met zichtbaar veel moeite toch nog op de eerste plek. Bolt leek vlak na de start wat te struikelen en lag na dertig meter nog op de laatste plek, toch kon de beste sprinter aller tijden de schade beperken.

De tweede halve finale zou het antwoord zijn van Gatlin op de twijfelende Bolt. Gatlin, houder van de snelste tijd van het jaar (9,74 seconden) bevestigde zijn status door van kop af aan de race te domineren. Aan de finish leek de wereldkampioen van 2005 zelfs nog wat over te houden. Zijn tijd van 9,77 is de vierde tijd van het jaar. Landgenoot van Gatlin Mike Rodgers overtuigde ook door tweede te worden in 9,86 seconden.

Churandy Martina moest in de derde heat laten zien wat hij waard was. Met wereldtoppers Tyson Gay en Asafa Powell naast hem leek een plaats bij de top twee vooraf al te hoog gegrepen. De Antilliaan moest proberen als een van de snelste verliezers door te gaan. Zijn race was verre van vlekkeloos en hij eindigde op de vijfde plek.

Vanmiddag om 15:15 staan Gatlin, Rodgers, Bolt, de Grasse, Gay, Powell, Vicaut, Bromell en Su tegenover elkaar in de allesbeslissende medaille

Update 15:30 uur

Usain Bolt is voor de derde keer wereldkampioen geworden op de 100 meter. Hoewel de voortekenen anders waren versloeg hij toch de Amerikaan Justin Gatlin in een tijd van 9,79. Gatlin, die nog onder de winnende tijd liep tijdens de halve finales, eindigde een honderdste achter Bolt in 9,80. Twee mensen wonnen een bronzen medaille: Trayvon Bromell voor Amerika en André de Grasse voor Canada (9,92)

Bolt prolongeert wereldtitel op 100 meter

Bolt prolongeert wereldtitel op 100 meter (Foto: ANP)

Vooraf werd Gatlin gezien als de grote favoriet hij was dit toernooi al tweemaal sneller dan de Jamaicaan en was ook houder van de snelste tijd van dit seizoen. Usain Bolt daarentegen stelde het hele seizoen al teleur en ook in de halve finale liep het niet voor hem. Toch mag Bolt zich de snelste ter wereld noemen. Deze titel is in totaal de negende wereldtitel voor Bolt. Op de 200 meter is er dinsdag een herkansing voor Gatlin.