Britten willen gelijke rechten voor katten

Doorrijden na een aanrijding met een kat moet verboden worden. Althans; als het aan enkele duizende Britten ligt. Die tekenden een petitie waarin ze de politiek oproepen het verbod in te stellen.

In Groot-Brittannië kun je vervolgd worden als je doorrijdt na een aanrijding met een hond. Katten moeten dezelfde rechten krijgen als honden, vinden de kattenliefhebbers. "Je ziet steeds vaker katten langs de weg, het zijn net zo goed je beste vriend als honden" luidt het argument.

The Independent meldt dat inmiddels al meer dan 12.000 mensen de petitie hebben getekend. De petitie zou niet bedoeld zijn om een crimineel te maken van mensen die een plots overstekende kat niet kunnen ontwijken. Het idee is dat de nabestaanden het verlies beter kunnen verwerken, of als het dier nog leeft, de dierenambulance in te schakelen.

"We wonen aan een klein weggetje waar mensen graag hard rijden", staat geschreven bij de petitie op Change.org. "Mijn kat is twee keer aangereden, maar hij heeft het de laatste keer, gistermiddag, niet gehaald. We zijn er kapot van en hij heeft een liefhebbende oma, moeder, broer en zijn vriend de hond achtergelaten."

De Britse verkeerswet uit 1988 verplicht automobilisten te stoppen en hun persoonsgegevens aan de eigenaar van de aangereden hond te geven, of de aanrijding binnen 24 uur te melden. Doet hij dat niet, dan kan hij strafrechtelijk vervolgd worden, tenzij hij niet in de gaten had dat hij iets had geraakt.

Om een debat in het Britse parlement af te dwingen zijn 100.000 handtekeningen nodig.

Kat (foto: Danny Roodbol)
Kat (foto: Danny Roodbol)