Schippers overtuigend door naar halve finales

Dafne Schipper heeft zich overtuigend geplaatst voor de halve finales op de 100 meter. Met haar tijd van 11,01 seconden won ze haar heat overtuigend en liep ze de vijfde tijd van het hele veld. Voor de andere Nederlandse atletes Jamille Samuel en Naomi Sedney zit de 100 meter erop, beiden konden zich niet kwalificeren. Samuel werd gediskwalificeerd voor een valse start en Sedney kwam met een tijd van 11,41 net te kort.

Schippers snelt naar halve finales 100 meter

Schippers snelt naar halve finales 100 meter (Foto: ANP)

De race verliep uitstekend voor de 23-jarige atlete. De start was van oudsher trager dan die van andere atletes, maar Schippers kon in het tweede deel van de race de snelheid goed doortrekken en kon uiteindelijk zelfs nog wat inhouden om krachten te besparen. De tijd van 11,01 wordt nog sterker als de wind in ogenschouw wordt genomen: Ze liep met een tegenwind van 1,3m/s.

Snelste van de ochtend was Torie Bowie in 10,88 seconden, olympisch kampioene Shelly-Ann Fraser-Pryce werd tweede met dezelfde tijd. De Ivoorkustse Marie Josee Ta Lou werd verrassend derde in 10,95. Morgen vindt om 13:40 de halve finale plaats en om 15:35 de finale

400 meter mannen

400 meter loper Liemarvin Bonevacia heeft zich verassend geplaatst voor de halve finales in zijn onderdeel. Geholpen door een heat waarin het tempo ongekend hoog lag, liep Bonevacia een dik persoonlijk record en tevens Nederlands record: van 45,40 seconden naar 44,72 seconden. Zijn tijd was niet goed genoeg om bij de beste drie te horen in zijn heat, maar mocht toch door als een van de snelste verliezers.

Van te voren leek een plaats bij de beste drie in zijn serie al onmogelijk te zijn. Zijn concurrenten hadden allemaal een grote staat van dienst en een veel sneller persoonlijk record. Pavel Maslák (EK-goud 2012, vijfde in 2013 en wereldkampioen indoor in 2014), Yousef Ahmed Masrahi (zesde in 2013), Rusheen McDonald (WK-zilver op de 4x400) en Isaac Makwala (tweevoudig Afrikaans kampioen) en Martyn Rooney (Europees kampioen) waren zijn tegenstanders. Door het enorm hoge tempo in de serie wisten vier van de zes deelnemers een persoonlijk record te lopen. Masrahi was in 43,91 (Aziatisch record) de snelste van het hele veld. Rusheen McDonald gaat als tweede door naar de halve finales, met dezelfde tijd als Masrahi. De halve finales vinden morgen plaats.