Athletic Club houdt FC Barcelona op gelijkspel en wint Supercopa

Athletic Club heeft voor het eerst sinds 1984 weer eens een prijs gewonnen. Een 1-1 gelijkspel tegen FC Barcelona was genoeg om de Supercopa te veroveren. FC Barcelona wist dat het in Camp Nou vol op de aanval moest spelen om de 4-0 nederlaag van vorige week weg te poetsen. Dat leek de ploeg zich vanaf de eerste minuut te realiseren en was niet van plan om het rustig aan te gaan doen.

Via Pedro en Gerard Piqué kreeg de ploeg vroeg in de wedstrijd de mogelijkheid om te score te openen, maar het vizier stond bij beide spelers nog niet op scherp. Vervolgens wist Athletic zich te herpakken en slaagde erin de thuisploeg ver van het eigen doel te houden. Lionel Messi kwam de eerste 45 minuten net als in Bilbao weinig in het spel voor. De Argentijn werd constant kort gedekt en werd bij balbezit omsingeld door twee of drie spelers van Athletic.

Toch slaagde de dribbelaar erin de verdedigers van de bezoekers te slim af te zijn. Twee minuten voordat beide ploegen richting de kleedkamers vertrokken wist Messi een gaatje te vinden en de bal in de touwen te schieten. Luis Suárez legde een voorzet van Ivan Rakitic voor de voeten van de aanvaller, die vervolgens van dichtbij kon uithalen.

In de tweede helft bleef het spelbeeld ongewijzigd. Barcelona greep het initiatief, maar liet het baltempo te laag waardoor er geen grote mogelijkheden werden gecreëerd. Daarnaast moest het oppassen voor gevaarlijke uitbraken van Athletic. Via Aduriz kreeg de ploeg van Ernesto Valverde een grote kans om op gelijke hoogte te komen, maar de aanvaller zag zijn inzet worden gekeerd door Claudio Bravo.

Volgens Piqué had de aanval niet door mogen gaan en beklaagde zich bij de grensrechter voor buitenspel. Dit kon volgens de scheidsrechter niet door de beugel en gaf de mandekker een directe rode kaart.

Na de rode kaart kreeg Athletic het even moeilijk en mocht het van geluk spreken dat Barcelona de voorsprong niet verdubbelde. De Spaanse kampioen had moeten scoren via Ivan Rakitic, maar de middenvelder mikte de bal na een lage voorzet van Jeremy Mathieu bij de tweede paal naast het doel.

Een kwartier voor tijd was het opnieuw Aduriz die Barcelona pijn kon doen. De aanvaller werd volledig over het hoofd gezien door de verdediging van de thuisploeg en mocht oog in oog met Bravo vrij uithalen. In eerste instantie wist de doelman zijn inzet te keren, maar in de rebound kon de Spanjaard gemakkelijk binnen schieten.

In het eerste duel wist Aduriz drie keer het net te vinden en mag zich met vier doelpunten de held van de Spaanse Super Cup noemen. De aanvaller werd door Valverde beloond met een publiekswissel en werd vervanger door Kike Sola. Lang duurde de invalbeurt echter niet. Na vijf minuten moest de aanvaller het veld alweer verlaten omdat hij hard doorging op Javier Mascherano. Barcelona kon echter niet meer profiteren van de rode kaart en verloor voor het eerst dit jaar een strijd om een titel.