FC Barcelona heeft wonder nodig in Camp Nou

FC Barcelona staat maandagavond voor een zware klus. De ploeg van Luis Enrique moet de 4-0 nederlaag tegen Athletic Club zien goed te maken om de Spaanse Super Cup te veroveren.

Het eerste duel om de Spaanse Super Cup liep voor FC Barcelona uit op een drama. Er werd verwacht dat de ploeg naast de landstitel, Champions League, UEFA Super Cup en de Copa del Rey ook de nationale Super Cup op zijn naam zou schrijven. Maar na de wedstrijd van afgelopen vrijdag lijken de Catalanen ver verwijderd van de eindzege.

In Bilbao ging het elftal van Luis Enrique kansloos onderuit en stonden er na negentig minuten spelen duidelijke cijfers op het scorebord: 4-0. De Spaanse kampioen werd aan alle kanten overlopen en had geen antwoord op het felle en agressieve spel van Athletic. Opvallend genoeg begonnen sterkhouders Ivan Rakitic, Sergio Busquets en Andres Iniesta op de bank, waardoor Barcelona maar niet in zijn spel kwam.

De Spaanse kampioen moet er dus alles aan doen om de blamage van afgelopen vrijdag recht te zetten. Dan mag de ploeg geen doelpunten incasseren en moet het minimaal vier keer scoren om verlenging uit de strijd te slepen. Oefenmeester Luis Enrique liet na de wedstrijd tegen Athletic weten dat er nog van alles mogelijk is. "We hadden het geluk niet aan onze zijde. Als er iemand voor een ommekeer kan zorgen, is dat Barcelona wel. We gaan er alles aan doen", sprak de trainer.


Messi tijdens de eerste wedstrijd om de Supercup (Foto: Getty)

Maar dan zal Enrique wel iets moeten verzinnen om Athletic te verrassen. Als het niet loopt bij Barcelona, kan de ploeg altijd blijven hopen op een geniale actie van Lionel Messi. Maar ook hij presteerde zwaar onder de maat en lijkt weinig motivatie te hebben om voor de eindzege te strijden. De Argentijn sjokte wat over het veld en kwam net als zijn collega’s in de voorhoede weinig in het spel voor.

Daarnaast bleek de verdediging van Barça opnieuw zo lek als een mandje. Net als afgelopen dinsdag incasseerde de ploeg ook tegen Athletic maar liefst vier doelpunten. En dat terwijl het elftal vorig seizoen de minste doelpunten tegen kreeg in de competitie, namelijk 21. Het centrale duo Marc Bartra en Thomas Vermaelen oogde zwak en had zijn handen vol aan Aritz Aduriz.

De Spaanse aanvaller is inmiddels 34 jaar, maar lijkt steeds beter te worden. Met drie doelpunten was hij in het eerste duel de gevierde man tegen Barcelona. De doelpuntenmaker scoorde vorig seizoen maar liefst achttien doelpunten en lijkt zijn goede vorm dit seizoen een vervolg te geven. Barcelona weet dus dat het vol op de aanval moet, maar dat het achterin met Aduriz op de loer weinig mag weggeven.