Karin Bloemen laat zich niet optakelen

Na twee seizoenen Cirque Stiletto met Ellen ten Damme aan de trapeze, neemt vanaf september Karin Bloemen de rol van leading lady over in het variété-spektakel van Henk van der Meijden. Waar Ten Damme in 2009, 2010 en 2013 vooral haar acrobatische kunsten in de strijd gooide, draait Cirque Stiletto 3 met La Bloemen aan het roer vooral om een ode aan de klassieke clown.

Ten Damme liet zich tijdens de eerste twee shows regelmatig de nok van Koninklijk Theater Carré in takelen en haalde daar hoog boven het publiek halsbrekende acrobatische toeren uit. "Ik ben spuug jaloers op Ellen", biecht Karin Bloemen op. "Zij kon lekker de kap in. Wij spelen in DeLaMar en dat is net nieuw, dus moeten we helaas een beetje rustiger aandoen." Met een dikke knipoog: "Dus we dachten, we doen Karin maar niet optakelen deze keer."

"Toen ik op de kleinkunstacademie zat, heb ik ook acrobatiek gehad. En daar was ik behoorlijk goed in, al zeg ik het zelf. Maar ik was wel altijd de 'ondervrouw'. Heel grappig, maar dat kwam steeds toevallig zo uit."

Muziek, theater, cabaret en circus

De acrobatische hoogstandjes komen deze keer vooral voor rekening van een keur aan internationale circusartiesten, "maar", verzekert de diva, "er gebeuren ook een heleboel andere dingen". "Cirque Stiletto is een combinatie van muziek, theater, cabaret en circus, met al die disciplines door elkaar gehusseld. Regisseur Stanley Burleson weet alles zo te mengen dat je steeds denkt: is het nou acrobatiek? Nee, het is cabaret, oh nee het is toch muziektheater."

Heeft La Bloemen nog advies ingewonnen bij haar voorgangster? "Het is niet zo dat ik Ellen hoef te bellen om te vragen wat ik moet doen. Ik heb beide shows gezien en haar daarna uitgebreid gesproken en gecomplimenteerd. Maar nu moeten we helemaal opnieuw beginnen en uitgaan van wat ik leuk vind." Met Bloemen als frontvrouw is Cirque Stiletto vooral 'een ode aan de clown'. "Waar is die klassieke clown gebleven? Daar zing ik ook een prachtig liedje over."

Clownerie

Volgens producent Henk van der Meijden is de derde editie van zijn Stiletto-productie dankzij vakvrouw Bloemen 'de perfecte mix van alle C's' geworden. "Karin is de enige vedette in ons land die totaaltheater kan maken met haar hoge C, gecombineerd met circus, cabaret, chanson, comedy en clownerie."

Voor dat stukje clownerie krijgt de show hulp van Karel de Rooij, Mini van het legendarische variété-duo Mini & Maxi. Bloemen: "Karel heeft met de band een waanzinnige clowneske act bedacht, zo ontzettend spectaculair en snel en grappig. Echt gebaseerd op hoe de traditionele clown, zoals Popov, het vroeger deed."

Kledingwissels

De repetities voor de show zijn vorige week begonnen en voordat Cirque Stiletto op 3 september in DeLaMar in première kan, moet er nog even flink worden geoefend. Bloemen kijkt nog een beetje op tegen alle kledingwissels die ze voor haar kiezen krijgt. "Dat is de grootste uitdaging. Ik moet zeventien kostuums op tijd aan en uit zien te krijgen."

Van 2 tot en met 20 september is Cirque Stiletto 3 te zien in het DeLaMar Theater in Amsterdam. Daarna gaat de productie tot begin volgend jaar op tournee langs verschillende theaters.

Karin Bloemen laat zich niet optakelen
Karin Bloemen laat zich niet optakelen (Foto: BuzzE)