RTL Nieuws krijgt MH17-documenten niet

Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) wil geen documenten vrijgeven over het optreden van het kabinet in de nasleep van de aanslag op een toestel vol Nederlanders boven Oekraïne vorig jaar. Dat meldt RTL Nieuws, dat om de informatie had gevraagd met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

RTL Nieuws wil onder meer inzage in de besluiten en besluitenlijsten van het crisisteam van het kabinet na de MH17-ramp, om de gang van zaken te kunnen reconstrueren. Volgens RTL Nieuws weigert Van der Steur de openbaarmaking van die besluiten en besluitenlijsten omdat ze verweven zouden zijn met meningen van ambtenaren en politici; een reden om informatie niet vrij te hoeven geven.

RTL Nieuws: "Wij vinden het onnavolgbaar dat de minister niet beter zijn best doet om méér informatie openbaar te maken. Natuurlijk snappen wij dat niet alles op straat gegooid kan worden. Maar feiten en besluiten achterhouden? We gaan de beslissing eens goed bestuderen en kijken of een gang naar de rechter wenselijk en zinvol is".

Het ministerie van Veiligheid en Justitie was woensdag niet onmiddellijk bereikbaar voor commentaar.

RTL Nieuws krijgt MH17-documenten niet
RTL Nieuws krijgt MH17-documenten niet (Foto: ANP)