Tientallen arrestaties bij protesten Ferguson

Nieuwe protesten tegen het politiegeweld jegens zwarte inwoners hebben in het Amerikaanse Ferguson en omgeving tot vele tientallen arrestaties geleid.

In Ferguson gingen zo'n tweehonderd demonstranten maandagavond (lokale tijd) weer de straat op. Negen mensen werden gearresteerd toen ze korte tijd een weg blokkeerden.

In het nabijgelegen Saint Louis werden tijdens een demonstratie bij het gerechtsgebouw zestig mensen opgepakt. Onder hen is de prominente zwarte activist professor Cornel West van de Princeton Universiteit. De politie hield op een snelweg bij Ferguson ook nog tientallen mensen aan die het verkeer blokkeerden.

Noodtoestand

Lokale autoriteiten hadden voorafgaand aan de nieuwe demonstratie de noodtoestand afgekondigd nadat het bij eerdere rellen, zondagavond, tot een vuurgevecht was gekomen. Een achttienjarige zwarte man wordt ervan verdacht agenten te hebben beschoten. Toen agenten terugschoten raakte de verdachte zwaargewond. Hij is nog altijd in kritieke toestand.

De betogers in Ferguson zelf hadden maandagavond vlaggen bij zich, sloegen op trommels en riepen anti-politieleuzen. Ze verzamelden zich op straat vlakbij de plek waar vorig jaar de achttienjarige Michael Brown werd doodgeschoten door de blanke agent Darren Wilson.

Tientallen arrestaties bij protesten Ferguson
Tientallen arrestaties bij protesten Ferguson (Foto: ANP)