Strandtenthouders draaien 'goed seizoen'

Strandtenthouders zijn blij met het lekkere weer van de laatste dagen. Hierdoor is het bij de vele paviljoens langs de Nederlandse kust aardig druk.

De vereniging van strandtentexploitanten NVSN spreekt vooralsnog van een 'goed seizoen'. "De temperatuur is goed. De zon is er regelmatig. Alleen het waait soms erg hard. Maar daar zijn strandtenten met schotten en windschermen op voorbereid", zei NVSN-voorzitter Paul Zonneveld zaterdag tegen het ANP.

De constatering van rode zeevonk in het water bij Katwijk, Wassenaar en Scheveningen zorgde deze week wel voor wat 'vervelende publiciteit', maar het incident was van korte duur en de branche heeft hier volgens Zonneveld niet veel last van gehad.

Bier en koffie

Strandtenthouders konden dit jaar ook al vroeg een stevige omzet draaien. Begin maart liep het kwik enkele dagen al redelijk op. Het voorseizoen was hierdoor niet zo slecht als in de afgelopen jaren.

Marktonderzoeker Datlinq telde vorige maand meer dan 500 strandtenten in Nederland. Volgens het bureau is het aantal paviljoens sinds 2010 wel met 15 procent gegroeid. In de cijfers van Datlinq zijn niet alleen zaken langs de Noordzeestranden meegenomen, maar ook de horecagelegenheden bij recreatiemeren in het binnenland.

De meeste strandtenten aan de kust worden in het najaar afgebroken en in februari of maart weer opgebouwd. Bier en koffie vormen de belangrijkste inkomstenbronnen.

Strandtenthouders draaien 'goed seizoen'
Strandtenthouders draaien 'goed seizoen' (Foto: ANP)