'Trump doet of hij een politicus is'

"De mannen onderscheiden zich hier van de jongens, de bokken onderscheiden zich van de schapen." Hoe je het ook wilt noemen, volgens publicist en Amerikaspecialist Frans Verhagen is duidelijk dat een aantal Republikeinse kandidaten echt niets te zoeken heeft in de presidentsstrijd. "De grote 'Donald Trump Show' is over een paar maanden afgelopen, voorspel ik."

In het donderdag (lokale tijd) uitgezonden tv-debat tussen de Republikeinse presidentskandidaten die bovenaan staan in de peilingen, trok vastgoedmagnaat Donald Trump weer de meeste aandacht. "Het debat leek wel een tv-show waarin Trump de rol van politicus speelt." Verhagen noemt de zakenman "niet relevant". "Hij wordt niet de presidentskandidaat van de Republikeinen. Het publiek raakt uitgekeken op de soundbites. Want wat wil hij nou eigenlijk? Wat voor concrete plannen heeft hij met het land?"

De race om het presidentschap duurt nog even, volgend jaar november staan de verkiezingen gepland. "We zijn nog in een heel vroeg stadium, alles kan nog veranderen", zegt Verhagen. "Maar de eerste contouren worden nu zichtbaar."

John Kasich, gouverneur van de staat Ohio, sprong er volgens Verhagen op een positieve manier uit. "Dit is een man die verstandige dingen zegt. Ik denk dat hij de grootste dreiging is voor de Democratische kandidaat Hillary Clinton." Jeb Bush, uit de fameuze Bush-dynastie die al twee Amerikaanse presidenten voortbracht, was volgens de Amerikakenner niet heel sterk, maar is zeker nog niet afgeschreven. Voormalig Hewlett-Packard-topvrouw Carly Fiorina kwam juist beter uit het debat dan vooraf gedacht.

"IJdeltuiten" zoals Senator Rand Paul en neurochirurg Ben Carson zijn tijdens het debat door de mand gevallen, stelt Verhagen.

Het dreigement van Trump om desnoods als onafhankelijke kandidaat verder te gaan, als hij niet de presidentskandidaat wordt voor de Republikeinen, is er eentje om serieus te nemen denkt Verhagen. "Dat zou gunstig uit kunnen pakken voor de Democraten, omdat de Republikeinse achterban zich dan gaat verdelen. Maar ik acht Trump politiek te dom om hier echt profijt van te trekken."

VS-kenner: Trump doet of hij een politicus is
VS-kenner: Trump doet of hij een politicus is (Foto: ANP)