Krab gespot op Mars

Is het pareidolia? Is het photoshop? Is het toch superman? Feit is wel dat er een opmerkelijke foto van Mars in de media is verschenen, hierop zou een soort krab te zien zijn.

Had David Bowie dan toch gelijk? Een foto van een Martiaanse rotspartij lijkt -wanneer er stevig ingezoomd wordt- een bewoner te hebben. Uit een grot lijkt een beestje te kruipen, hoewel het volgens anderen een plant zou zijn. Maar dat zou wel een beetje vreemd zijn; planten kruipen niet zo vaak.

De NASA-foto dook opeens op in een facebookgroepje, waar ze dol op complottheorieën zijn; 'Men Vertelt ons de Waarheid niet over Mars'. Daar waren ze er snel uit. Dit was onomstotelijk een veelpotige Martiaan.

Serieuze wetenschappers reageerden helaas wat minder extatisch op de foto. Zo stelt Seth Shostak (bijzonder coole naam overigens), medewerker van het SETI-project, dat we eigenlijk wel kunnen uitsluiten dat het hier daadwerkelijk een buitenaardse tenenknijper zou zijn. Hij wijt de hysterie aan pareidolia.

Net zoals we snel auto's en dieren 'herkennen' in wolkformaties, doen we dit ook bij rotsen, keukenkastjes en eigenlijk alles. Het menselijk brein zou geprogrammeerd zijn om dit te doen. Dit gaf namelijk ooit een evolutionair voordeel. Seth krijgt wel vaker foto's met 'bewijzen van leven op Mars' opgestuurd en eigenlijk vallen ze allemaal te verklaren door pareidolia.

”De mensen die mij foto's sturen zijn vaak zeer enthousiast over wat ze zien”, vertelt Seth. ”Ze zien vaak dingen die je niet verwacht op zo'n stoffige, roestige planeet.”

”Meestal gaat het om een dier, maar soms ook vreemdere objecten zoals auto-onderdelen. Misschien denken ze wel dat er auto's rondtuffen op Mars. Een krab herkennen in een zwaar geërodeerd landschap is dan ook niet zo verrassend, maar ook niet 'echter' dan een knipoog te menen zien in een puntkomma ;-).”

De mening van de krab is nog niet gevraagd.