WK Zwemmen dag 6: Met een 10-jarig meisje op het WK

Zondag begon in het Russische Kazan het WK zwemmen. Het waterpolo, openwaterzwemmen, schoonspringen en synchroonzwemmen was al een tijd onderweg of zelfs al klaar, maar voor de langebaanzwemmers is het toernooi nu ook begonnen. Op FOK!sport blikken we per dag vooruit naar de mooiste gevechten en de Nederlanders die dagelijks vanaf 08.30 uur Nederlandse tijd in actie komen.

Series & halve finales

De snelste afstand in het zwemmen opent de dag, de series van de 50 meter vrije slag bij de mannen. Cesar Cielo werd wereldkampioen in 2013, 2011 en 2009 en pakte olympisch goud in 2008 en brons in 2012. Hij is er echter niet bij, want eerder deze week maakte hij bekend dat hij terug is gevlogen naar Brazilië om te herstellen van een schouderblessure. Favoriet Florent Manaudou uit Frankrijk is dus nog een concurrent kwijt en zal vooral af moeten rekenen met Vladimir Morozov. Nederlanders doen op deze afstand niet mee.

Op de 50 meter vlinderslag staan een opvallende deelneemster aan de start. Alzain Tariq uit Bahrein is namelijk nog maar tien jaar jong en heeft hier veruit de langzaamste inschrijftijd. Topfavoriete Sarah Sjöström uit Zweden vind het leuk dat ze 'concurrentie' heeft van een meisje van tien. "Fantastisch! Toen ik tien was probeerde ik de training over te slaan en ijs te gaan eten.." Belal Tariq, de vader en coach van Alzain, heeft duidelijke doelstellingen: "We hopen dat ze in de series twee of drie zwemsters voor kan blijven, dat zou fantastisch zijn."

Overigens is de kleine Alzain, hier te zien met haar vader, zeker geen talentloze zwemster: onlangs won ze liefst vier keer goud op een toernooi voor scholieren met deelneemsters uit de hele wereld. Een van de concurrenten wordt de twaalfjarige Su Moe Theint San uit Myanmar, die in de tweede heat een van de favorieten is. San heeft echter al ervaring, want twee jaar geleden in Barcelona was ze er ook al bij op het WK. Namens Nederland hoopt Inge Dekker het jonge duo af te troeven.

Cesar Cielo zal voor het eerst in zes jaar niet meer de wereldkampioen zijn op de 50 meter vrije slag (PRO SHOTS/Insidefoto)

Op de 100 meter vlinderslag bij de mannen en de 200 meter rugslag bij de vrouwen komen geen Nederlanders in actie. Dat is wel het geval op de 4x200 meter vrije slag bij de mannen, waar het team onder leiding van Sebastiaan Verschuren voor een stunt en een finaleplek hoopt te zorgen. Op de 800 meter vrije slag komt Sharon van Rouwendaal tot slot in actie in de series, met als doel een plek in de finale van morgen.

Finales

Wederom zwemt men vandaag vijf finales, te beginnen met wat zeker voor Nederland het hoogtepunt van het vrouwenzwemmen moet worden. Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo openen om 16.30 uur de avondsessie met de finale van de 100 meter vrije slag. Kromowidjojo is de regerend olympisch kampioene, Heemskerk is samen met Cate Campbell de snelste vrouw van het seizoen. Heemskerk zal 'de knop' volledig om moeten zetten na de mislukte 200 meter vrije slag wil ze hier überhaupt kans maken op de medailles. Cate en Bronte Campbell en Sarah Sjöström zijn de absolute topfavorieten voor de medailles, Heemskerk en Kromo lijken gevaarlijke outsiders te zijn. 

Op de 200 meter rugslag gaat de Australiër Mitch Larkin voor de dubbel, nadat hij ook de 100 meter al won. Onder meer specialist Radoslaw Kawecki uit Polen en de verrassend sterke Rus Evgeny Rylov, pas achttien jaar, zullen het Larkin erg moeilijk maken. Tot treurnis van het Russische publiek is Yuliya Efimova er op de 200 meter schoolslag niet bij. De regerend wereldkampioene kreeg een dopingschorsing opgelegd die zodanig was geregeld dat ze precies op haar thuis-WK aanwezig kon zijn. Ze won deze week de 100 meter, maar op de 200 haalde ze gisteren de halve finales niet. Rikke Moller Pedersen uit Denemarken maakte indruk en neemt het onder meer op tegen Micah Lawrence (VS) en Kanako Watanabe (Japan).

Olympisch kampioene Kromowidjojo (links) zal voor een stevige stunt moeten zorgen om wereldkampioene Cate Campbell (rechts) te onttronen (Foto: Getty)

De 200 meter schoolslag bij de mannen is het domein van één man: Daniel Gyurta uit Hongarije. In 2004 pakte hij als zestienjarige olympisch zilver, maar enkele jaren later ging het echt los. Hij werd wereldkampioen langebaan in 2009, 2011 en 2013, wereldkampioen kortebaan in 2012 en 2014, Europees kampioen langebaan in 2010 en 2012, Europees kampioen kortebaan in 2006, 2007, 2009, 2011 en 2013 en olympisch kampioen in 2012. Gyurta is altijd goed in grote finales en dat zal hij vandaag tegen vooral Marco Koch uit Duitsland en de Japanner Yasuhiro Koseki hard nodig hebben. De avond wordt vervolgens afgesloten met de finale van de 4x200 meter vrije slag bij de mannen.