MH17-expert dacht dat hij foto's slachtoffers kon tonen

Patholoog-anatoom George Maat, die in opspraak kwam omdat hij foto's van de identificatie van MH17-slachtoffers toonde tijdens een lezing die vrij toegankelijk was, dacht hij dat mocht. Hij vroeg geen toestemming. Wel nam aan dat hij ook presentaties kon geven "in het kader van educatie en voor vakgenoten", omdat een vakgenoot eerder ook van de politie toestemming had gekregen zoiets te doen.

Dat schrijft minister Ard van der Steur (Justitie) in antwoord op Kamervragen van de CDA' er Pieter Omtzigt (CDA). De lezing van Maat was bedoeld was voor studenten gezondheidswetenschappen in Maastricht, maar ook anderen konden er bij zijn. Van der Steur noemde de actie van professor Maat "buitengewoon ongepast en onsmakelijk".

"De toegangscontrole op de betreffende avond heeft zich beperkt tot circa 150 aanwezigen. De organisatie heeft desgevraagd aangegeven dat het te druk was iedereen te controleren", schrijft Van der Steur dinsdag.

Volgens Van der Steur moeten er duidelijker afspraken komen voor het gebruiken van dit soort materiaal bij lezingen en in het onderwijs. "Ik heb de politie de opdracht gegeven om deze kaders spoedig uit te werken."

MH17-expert dacht dat hij foto's kon tonen
MH17-expert dacht dat hij foto's slachtoffers kon tonen (Foto: ANP)