Gemeente verbiedt duel PEC Zwolle - Cambuur

De gemeente Zwolle heeft het voetbalduel PEC Zwolle - Cambuur van komende zaterdag verboden. Burgemeester Henk Jan Meijer heeft dat besloten wegens de aangekondigde politiestaking rond het duel, meldt de gemeente op haar website.

De burgervader betreurt dat het tot een verbod moest komen: "maar zonder de noodzakelijke inzet van de politie kan ik niet instaan voor de openbare orde en veiligheid rond het duel."

Meijer heeft gevraagd hoeveel agenten er nodig waren voor het duel van zaterdag om 18.30 uur, en hoeveel politiemensen er dan beschikbaar zouden zijn. Hij concludeert dat het niet verantwoord is de wedstrijd door te laten gaan. De gemeente gaat zo snel mogelijk samen met de politie en de KNVB kijken naar een nieuwe datum.

Eerste speelronde
De politiebonden kondigden vorige week aan dat agenten gaan staken bij acht van de negen wedstrijden tijdens de eerste speelronde van de eredivisie. Die begint vrijdag met de wedstrijd Heerenveen-De Graafschap. Politiemensen die bij de wedstrijden worden ingezet, leggen hun werk een uur voor de wedstrijd tot een uur na de wedstrijd neer. Uitzondering is de wedstrijd Feyenoord - Utrecht in Rotterdam.

De gemeente Den Haag kondigde maandag aan dat het duel ADO - PSV zaterdag niet doorgaat als de aangekondigde politiestaking rond de wedstrijden in de eredivisie doorgaat. De gemeente kwam tot die beslissing samen met de politie en het Openbaar Ministerie. Den Haag gaat zelf niets ondernemen om de politieacties te stoppen. "Dat ligt helemaal bij de bonden en bij minister Van der Steur", zei een woordvoerster.