Olympische droom voorbij voor rugbysters

De Nederlandse rugby sevensdames hebben zich in Lissabon geplaatst voor de halve finale van het pre-olympisch kwalificatietoernooi. In een moeizame wedstrijd werd België met 17-0 opzij gezet. Nederland speelde zonder Tessa Veldhuis, die zaterdag hard op haar hoofd viel en rust moet nemen.

Bij rust stond er nog maar één score op het bord: Pien Selbeck maakte een try en bracht de stand op 5-0. België kreeg in de tweede helft zelden een echte kans, terwijl Nederland er wel twee keer uit kon komen. Dankzij tries van Selbeck en Pleuini Kievit en een conversie van Lorraine Laros werd de eindstand op 17-0 gebracht. "Het is lekker om de kwartfinale te winnen van een flink verbeterd België. Gedurende de wedstrijd speelden we steeds beter en nu gaan we ons opmaken voor de grote wedstrijd tegen Spanje", aldus bondscoach Chris Lane.

Om 16.18 uur staat Nederland tegenover Spanje, dat derde werd in de Europese Grand Prix. Nederland werd daarin zesde en verloor vorige maand in beide Grand Prix-toernooien in de kwartfinale van de Spaanse dames. In Kazan werd het 14-21, waarna in Brive met 10-28 werd verloren. Bij winst is Nederland geplaatst voor het wereldwijde olympisch kwalificatietoernooi, bij verlies moet in de wedstrijd om de derde plek gewonnen worden van Portugal of Ierland.

De wedstrijd tegen Spanje zal via onderstaande stream live te kijken zijn.

Update 19.19 uur

De olympische droom van de Nederlandse rugbysters is voorbij. In Lissabon werd in de halve finale met 5-21 verloren van Spanje, waardoor in de strijd om de derde plek gewonnen moest worden van thuisland Portugal. Joyce van Altena zette Nederland daarin op een 5-0 voorsprong, maar vanaf dat moment lukte niks meer bij de Ladies Sevens. Portugal scoorde in beide helften een try en bracht de eindstand op 5-12. Nederland, dat twee jaar geleden nog zevende van de wereld was, is daarmee definitief uitgeschakeld voor Rio 2016.