Finland krijgt flitsmacht bij grens Rusland

Het Finse leger heeft plannen gemaakt voor een flitsmacht die de grens met Rusland moet bewaken. De militairen moeten zowel verdedigen als kunnen aanvallen, meldt de nieuwssite DefenseNews. De militaire eenheid moet op een snelle manier reageren als er militaire dreiging uitgaat van Rusland.

De flitsmacht bestaat uit zowel militairen in dienst als opnieuw getrainde reservisten. Het ministerie van Defensie van het Scandinavische land overweegt ook om meer te werven en meer geld beschikbaar te stellen voor training van militairen.

Volgens DefenseNews is er in de politiek veel meer steun voor een vergroting van het defensiebudget. Ook is er in de samenleving meer steun voor een sterkere militaire organisatie en een betere samenwerking met het militaire bondgenootschap NAVO, vanwege de spanningen tussen Europa en Rusland.

Finland heeft een staand leger van 12.000 militairen. Er zijn naar schatting 230.000 militairen en reservisten die binnen vijf weken gereed kunnen zijn. Ongeveer 21.600 dienstplichtigen zijn naar verwachting eind dit jaar klaar met hun training.

Finland krijgt flitsmacht voor grens
Finland krijgt flitsmacht voor grens (Foto: ANP)