Zorgen over verengelsing hoger onderwijs

Is het wel goed als studenten op universiteiten en hogescholen veel lessen in het Engels krijgen? Tussen 2009 en 2013 is het Engelstalige onderwijsaanbod op universiteiten gestegen van 64 naar 80 procent. Op hogescholen wordt circa 15 procent in het Engels aangeboden.

De SP is er niet gerust op en vraagt zich af of de verengelsing leidt tot een "gesegregeerde intellectuele elite die letterlijk en figuurlijk niet meer een zelfde taal spreekt als de mensen". Maar minister Jet Bussemaker van Onderwijs ziet dat niet gebeuren. Ze vindt het belangrijk dat door het Engelse lesaanbod meer buitenlandse studenten in Nederland gaan studeren.

Toch heeft ze ook zorgen over de positie van het Nederlands als cultuur- en wetenschapstaal, waarvoor in een groot manifest der Nederlandse taal wordt gewaarschuwd. Ze wil stimuleren dat binnen de onderwijswereld meer nagedacht wordt over het gebruik van Engels. Ook juicht ze het toe dat buitenlandse studenten die lang hier zijn, de Nederlandse taal gaan leren.

Zorgen over verengelsing hoger onderwijs
Zorgen over verengelsing hoger onderwijs (Foto: ANP)