Touretappe van vandaag: eerste aankomst bergop

De renners in de Tour de France mogen na een verdiende rustdag vandaag weer aan de slag. Gelijk krijgen ze een eerste aankomst bergop voorgeschoteld in de Pyreneeën. De finish is op La Pierre-Saint-Martin, een klim van buitencategorie. De krachtsverhoudingen zullen nog verder duidelijk gemaakt worden.

Voor renners die normaal gesproken problemen hebben met koersen na een rustdag belooft het een lastige dag te worden. Die zullen gisteren waarschijnlijk goed getraind hebben om vandaag weer volle bak ertegenaan te kunnen.

Tarbes
De gemeente Tarbes ligt in het departement Hautes-Pyrénées en telt circa 45.000 inwoners. In de Middeleeuwen was Tarbes de hoofstad van het graafschap Bigorre.

Tarbes was tien keer eerder startplaats in de Tour In 2006 startte de etappe naar Pla-de-Beret er, die door Denis Menchov in de sprint werd gewonnen. In 2009 finishte de door Pierrick Fedrigo gewonnen etappe er. In 1995 werd wielrenner Fabio Casartelli na zijn zware val in de afdaling van de Col de Portet d'Aspet naar het ziekenhuis van Tarbes vervoerd. Hij overleed daar nog dezelfde middag aan zijn verwondingen.

La Pierre-Saint-Martin
Nog nooit kwam de Tour de France eerder aan bij skioord Le Pierre-Saint-Martin. Wel werd deze klim in 2007 al een keer opgenomen in een etappe. Het was de door Michael Rasmussen gewonnen 16e etappe, die uiteindelijk zijn laatste rit tijdens die Tour de France bleek te zijn. De Deen, die in de gele trui rondreed, werd later die dag door zijn werkgever Rabobank uit de wedstrijd genomen.

Etappebeschrijving
Na de rustdag mogen de klassementsrenners dus direct aan de bak met de eerste aankomst bergop. de opmaat naar de slotklim is vrij rustig te noemen. In die 150 kilometer komen de renners enkel drie bergjes van vierde categorie tegen, waarvan de top van de laatste op 33 kilometer van de finish is.

Profiel van de negende etappe (Bron: LeTour.fr)Profiel van de negende etappe (Bron: LeTour.fr)

De slotklim zelf is 15,7 kilometer lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7,4%. De eerst kilometers zijn al steil te noemen met percentages tot bij 11%. Nadat de top van de Col de Lablys is bereikt vlakt de klim wat af, om in het slot nog eenmaal naar de 7% te gaan.

Profiel van de slotklim (Bron: LeTour.fr)
Profiel van de slotklim (Bron: LeTour.fr)

Algemeen klassement na de negende etappe

# Renner Nat Ploeg Tijd
1. Chris Froome GBr Team Sky 31h 34' 12''
2. Tejay Van Garderen VS BMC + 00' 12''
3. Greg van Avermaet Bel BMC + 00' 27''
4. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 38''
5. Alberto Contador Spa Tinkoff-Saxo + 01' 03''
6. Rigoberto Uran Col Etixx-Quick Step + 01' 18''
7. Alejandro Valverde Spa Movistar + 01' 50''
8. Geraint Thomas GBr Team Sky + 01' 52''
9. Nairo Quintana Col Movistar + 01' 59''
10. Zdenek Stybar Tsj Etixx-Quick Step + 01' 59''
11. Tony Gallopin Fra Lotto-Soudal + 02' 01''
12. Roman Kreuziger Tsj Tinkoff-Saxo + 02' 18''
13. Vincenzo Nibali Ita Astana + 02' 22''
14. Warren Barguil Fra Giant-Alpacin + 02' 43''
15. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 02' 52''
16. Bauke Mollema NED Trek + 02' 56''
17. Jean-Christophe Péraud Fra AG2r + 03' 30''
18. Joaquim Rodriguez Spa Katusha + 03' 52''
19. Andrew Talansky VS Cannondale-Garmin + 04' 17''
20. Matthias Frank Zwi IAM Cycling + 04' 32''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Vaak is de eerste bergrit een prooi voor de klassementsrenners. Zeker na een rustdag zullen deze er vandaag vol voor gaan. Gezien de zwaarte van de klim moet de winnaar dan ook worden gevonden bij de absolute toppers. Chris Froome en Nairo Quintana staan dan ook bovenaan het lijstje. Alberto Contador en Vincenzo Nibali zullen normaal gesproken niet ver weg zijn, maar lijken minder in vorm te zijn dan deze twee. Op La Quartorze Julliet moet altijd rekening gehouden worden met een goede Fransman, deze zullen zeker veel vertegenwoordigd zijn in de kopgroep van de dag en als er daarvan één goede benen heeft kan deze ver komen.

***** Chris Froome, Nairo Quintana
**** Alberto Contador, Vincenzo Nibali
*** Tejay van Garderen, Alejandro Valverde, Joaquim Rodriguez
** Robert Gesink, Bauke Mollema, Andrew Talansky
* Een Fransman (zoals; Jean-Christophe Peraud, Warren Barguil, Thibaut Pinot, Thomas Voeckler)