Ajax wint en verliest op één dag

Ajax speelde vandaag twee oefenwedstrijden. In de middag verloor de ploeg van het Deense FC Nordsjælland (1-3) en in de avond werd in totaal andere samenstelling wel gewonnen van Panathinaikos (2-0). Net als in de afgelopen twee jaar koos Frank De Boer er ook deze voorbereiding voor om twee serieuze oefenduels op één dag te spelen. Zo kan hij ieder selectielid gelijk belasten.

Het oefenduel in Hardenberg met Nordsjælland stond voor Ajax in het teken van het verfijnen van de speelwijze met een nummer tien. Donny van Beek mochth het als eerste proberen. In de zevende minuut kwamen de Denen namelijk al op voorsprong toen Marcus Ingvartsen een vrije trap achter keeper Jasper Cillessen werkte. Na een fout van Nick Viergever voegde David Karlsson daar een tweede goal aan toe.

Pas in de tweede helft kreeg Ajax de eerste kansen. Het werd echter eerst 0-3 na een sucesvolle counter afgerond door Karlsson. Invaller Danny Bakker redde tien minuten voor tijd nog enigszins de eer met een geplaatst schot: 1-3.

Opstelling Ajax tegen Nordsjælland: Cillessen (46. Onana); Van Rhijn (75. Dankerlui), Veltman (46. Savastano), Heitinga (75. Vissie), Viergever (75. Warmerdam); Gudelj (75. El Mahdioui), Van de Beek (75. Bakker), Andersen (60. Duarte); Muric (75. Acolatse), El Azzouzi (60. Hendriks), Kishna (46. Cerny).

Tegen Panathinaikos stelde De Boer aanvoerder Davy Klaassen op als nummer tien. De coach van de Amsterdammers wil op het middenveld met de punt naar voren spelen om zo meer mensen in het strafschopgebied van de tegenstander te krijgen.

In het eerste bedrijf was Ajax de betere partij. Het overwicht werd vertaald naar een doelpunt van Arek Milik in de 33ste minuut. Na een vlotte combinatie schoot hij Ajax op aangeven van Lasse Schöne op voorsprong. In de tweede helft werd Milik, die net pas aan de voorbereiding was begonnen, door Anwar El Ghazi. In het laatste kwartier haalde De Boer op doelman Diederik Boer na alle basisspelers naar de kant. Met een zeer jonge ploeg voetbalde de Ajax zonder grote kansen weg te geven de wedstrijd uit en wist El Ghazi, na een goede actie van invaller Vaclav Cerny, zelfs nog een doelpunt te maken.

Opstelling Ajax tegen Panathinaikos: Boer; Tete (77. Dankerlui), Vander Hoorn (77.Vissie), Riedewald (77.Savastano), Dijks (77.Warmerdam); Bazoer (77.Duarte), Klaassen (77.Bakker), Sinkgraven (77. El Mahdioui); Schöne (77.Clement), Milik (46. El Ghazi), Menig (64. Cerny)

Ajax speelt voordat het zal aantreden in de voorronde van de Champions League nog twee oefenwedstrijden. Op 17 juli is VfL Wolfsburg de tegenstander en vijf dagen later wacht een wedstrijd met Saint-Étienne. Op 28 of 29 juli begint dan het echte werk in de derde voorronde van de Champions League, waarvoor volgende week vrijdag wordt geloot.

Arek Milik scoort de 1-0 tegen Panathinaikos. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)