FBI: aanslagen IS rond 4 juli voorkomen

Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben rond Onafhankelijkheidsdag een aantal aanslagen voorkomen, zo meldt de NOS. Volgens de FBI zijn er in de weken voorafgaand aan de feestdag meer dan tien mensen opgepakt die geïnspireerd waren door Islamitische Staat (IS).

Voorafgaand aan Onafhankelijkheidsdag had de FBI lokale en regionale veiligheidsdiensten gewaarschuwd om alert te zijn op aanvallen op 4 juli; de dag waarop het feest wordt gevierd. IS-leiders hadden volgers opgeroepen om waar mogelijk aanslagen te plegen. 'Ik denk dat ons werk plannen heeft doorkruist om mensen te vermoorden rond 4 juli', zegt FBI-directeur James Comey.

Comey deed geen uitspraken over het aantal aanslagen dat is verijdeld en ook niet over de doelwitten. Duidelijk is wél dat een aantal van de verdachten communiceerde met IS via versleutelde verbindingen. De FBI roept communicatiebedrijven op om die versleutelde verbindingen te verbreken. Volgens Comey zijn tientallen IS-volgers van de radar verdwenen vanwege gecodeerde communicatie.