Levensgevaarlijke spin vrijgelaten in Rijnsburg

Een ongeveer 10 centimeter grote en zéér giftige kamspin is dinsdag in een partij bloemen uit Midden- of Zuid-Amerika bij importeur Kariflex aangetroffen. Nadat de medewerkers deze zeer agressieve en dodelijke spin fotografeerden en over hun armen lieten lopen, werd deze vrijgelaten op een nabijgelegen bosje.

Kamspinnen komen op veel plaatsen in de wereld voor, behalve in Europa. De spin behoort tot de familie van de meest giftige spinnen op aarde. De beet van een kamspin kan binnen zes uur dodelijk zijn. De spin is daarnaast zeer agressief en zal bij een aanval meteen meerdere keren bijten. Ook de giftigste spin ter wereld, de Braziliaanse zwerfspin, is een kamspin.

Het gif kan, naast de dood, nogal aparte bijwerkingen hebben. Zo kan een beet van een Braziliaanse zwerfspin voor een erectie van een uur zorgen. Het is niet precies bekend om wat voor spin het in Rijnsburg gaat, maar Nederlandse ziekenhuizen zijn uitgerust om beten van kamspinnen te behandelen.

Mensen die in Rijnsburg de gevaarlijke kamspin zien lopen, moeten direct het alarmnummer 112 bellen. Dat heeft een woordvoerder van het reptielencentrum Serpo woensdag gezegd in het radioprogramma De Ochtend. De spinnenexperts van Serpo hebben dinsdag gezocht naar de agressieve spin, maar hebben hem niet kunnen vinden.

"Het is onbegonnen werk om nu nog verder te zoeken", aldus de woordvoerder van Serpo. "Als iemand de spin ziet, is het beste om 112 te bellen. Maar ik acht de kans niet heel groot dat hij buiten het terrein zal komen, want er ligt een grote sloot omheen."

Kamspin
De daadwerkelijke spin in kwestie