Prudhomme looft Utrecht: magnifieke start

Magnifiek, zo omschreef Tourbaas Christian Prudhomme de start van de Franse wielerronde in Utrecht. "We verwachtten een groot feest in Utrecht en dat is het ook geworden", zei Prudhomme bij de NOS. "Het was magnifiek, een mooie dag vol verrassingen."

De grootste verrassing was de winst van Rohan Dennis, die alle favorieten klopte, inclusief Tom Dumoulin. "De Nederlanders droomden van winst van Dumoulin, een Nederlander met een Franse naam. Maar ik ben ook heel blij met Dennis als winnaar. Misschien gaat Dumoulin later in de Tour nog wel het geel pakken", zei Prudhomme, die naar eigen zeggen weer een woordje Nederlands had geleerd. "Ik kende al 'dankjewel' en 'alstublieft', vandaag heb ik ook 'fiets' geleerd."

Aan de affaire rond Lars Boom, wiens deelname even onzeker was vanwege lage cortisolwaarden, wilde Prudhomme weinig woorden vuilmaken. "Voor mij is het geen affaire. We hebben een nare historie met veel valsspelers. Het wielrennen heeft zelf zwaardere regels ingesteld om het imago te verbeteren, dat komt in geen andere sport voor. Onze regels zijn echter niet overtreden, dus voor mij is dit geen schandaal. Alleen een stommiteit."