Martina naar WK en Spelen op 100 meter

Churandy Martina kan zich gaan voorbereiden op de 100 meter op de komende WK en Olympische Spelen. De sprinter van Curaçao kon zaterdag bij de Diamond Leaguewedstrijd in Parijs weliswaar niet met de besten mee, maar liep met 10,12 wel onder de limieten voor beide toernooien. Zijn tijd betekende tevens zijn beste seizoensprestatie op het koningsnummer.

De limiet voor de WK, in augustus in Peking, was gesteld op 10,16. De richtlijn voor de Spelen van volgend jaar zomer in Rio de Janeiro lag nog 0,02 scherper. Martina was tot zaterdag nog niet sneller geweest dan 10,18. Na een moeizame start, maakte de goedlachse atleet in de laatste meters veel terrein goed. Desondanks resulteerde zijn opmars 'slechts' in een zevende plaats.

Martina liep zijn 10,18 begin juni in Montverde (Florida). Hoewel hij daar nog net boven de limiet voor de 100 meter bleef, slechtte hij in Florida wel de barrière voor deelname op de 200 meter. De 31-jarige Martina mag daardoor in Peking en Rio de Janeiro starten op beide sprintnummers.

De overwinning ging naar Asafa Powell uit Jamaica. Hij zette 9,81 op de klokken en liep daarmee de derde tijd van dit seizoen. Alleen de Amerikaan Justin Gatlin, die ontbrak in Parijs, was tot dusver sneller met 9,74 en 9,75. Achter Powell werd de Fransman Jimmy Vicaut verrassend tweede in 9,86. Mike Rodgers uit de Verenigde Staten bleef ook nog net onder de tien seconden (9,99).

Churandy Martina plaatst zich voor het WK en de Olympische Spelen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Churandy Martina plaatst zich voor het WK en de Olympische Spelen. (PRO SHOTS/Erik Pasman)