Crowdfunder haalt 1,75 miljoen op voor Griekenland

Het is niet waarschijnlijk dat de Griekse schuldencrisis door crowdfunding wordt opgelost. De crowdfunding-website die de 29-jarige Brit Thom Feeney voor het Zuid-Europese land heeft opgezet, zag tot dusverre bijna 1,75 miljoen euro binnenkomen. Dat meldde nieuwszender al-Jazeera zaterdag

 Het bedrag is een druppel op een gloeiende plaat. Feeney hoopte via de website op 1,6 miljard euro en beloofde Griekse giften als teken van dankbaarheid aan donateurs.

Maar de opbrengst is volgens waarnemers toch onverwacht groot, ondanks de geringe omvang in verhouding tot de totale Griekse overheidsschuld. Die was volgens de website nationaldebtclocks.org om 17.20 uur zaterdag 342.379.632.873 euro. Dat is ruim 31.000 euro per inwoner, 2470 euro meer dan het Nederlands equivalent op de website. Griekenland moet elke seconde 719 euro rente betalen, bijna twee keer zo veel als Nederland.

Feeney zei de campagne uit frustratie over de politiek te zijn begonnen. Hij heeft beloofd geld terug te storten als het niet lukt.

Er komt overigens nog steeds geld binnen. De gedachte achter de actie was dat als iedere Europeaan drie euro lapt, de Grieken zijn gered. De meeste donateurs hebben dan ook drie euro bijgedragen. Ze kregen daarvoor als dank een in Griekenland verzonden ansichtkaart met de afbeelding van premier Alexis Tsipras erop.

Griekenland niet gered door'crowdfunding'
Crowdfunder haalt 1,75 miljoen op voor Griekenland (Foto: ANP)