Touretappe van vandaag: in waaiers naar Zeeland?

De tweede etappe van de Tour de France wordt vandaag verreden. Met Rohan Dennis in de gele leiderstrui zetten de renners koers naar Neeltje Jans, waar de finish wacht na een rit van 166 kilometer. Verwacht wordt dat de sprinters zullen gaan strijden om de ritzege.

Echter bestaat er de kans dat het niet een 'normale' sprintrit wordt. Als de wind gunstig staat bestaat de mogelijkheid tot waaiervorming. Aan de klassementsrenners dan de taak om niet in de mongolenwaaier terecht te komen. Het lijkt ook gedurende de dag slechter weer te worden, dus de kans is zeker aanwezig!

Utrecht
Utrecht is met ruim 335.000 inwoners de vierde stad van Nederland. Utrecht was een van de eerste steden in het huidige Nederland met stadsrechten en heeft een lange geschiedenis en een belangrijk historisch centrum. De stad staat verder bekend om zijn grachten en diens werven. Uiteraard is ook de 112 meter hoge Domtoren, die onderdeel is van de Dom van Utrecht, bekend. Sterker; Utrecht heeft daar zijn bijnaam; de Domstad aan ontleend.

De stad ligt centraal in ons land en is mede daardoor ook een belangrijk verkeersknooppunt geworden in het land. Dit geldt door de aanwezigheid van de A2, A12, A27 en A28 voor vervoer over de weg, maar zeker ook voor het treinvervoer. Utrecht Centraal is het grootste station en spoorwegknooppunt van het land. 

De Tourstart van gisteren was net de eerste keer dat een grote ronde in Utrecht was. In 2010 eindigde de tweede etappe van de Giro d'Italia in Utrecht. Die rit werd na veel tumult in de slotfase gewonnen door sprinter Tyler Farrar.

Neeltje Jans
Neeltje Jans is onderdeel van Nationaal Park Oosterschelde. De Nationale Parken zijn onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dat is een landelijk netwerk van natuurgebieden. Ook maakt Neeltje Jans deel uit van het Europese netwerk van natuurgebieden: Natura 2000. Tijdens de bouw van de Deltawerken was het een werkeiland. Na het voltooien daarvan is er op Neeltje Jans een informatie- en attractiepark geopend. In het informatiecentrum is een expositie over de Deltawerken te zien met (visuele) informatie.

De Tour de France kwam nog nooit eerder aan op Neeltje Jans. Wel kende de Giro d'Italia eerder al een finish in Zeeland. In 2010 kwam de derde etappe aan in Middelburg. Die rit kende veel waaiervorming en valpartijen, waardoor een select groepje streed om de ritzege. Die ging uiteindelijk naar wijlen Wouter Weylandt, die een jaar nadien zwaar ten val kwam in dezelfde ronde en daarbij het leven moest laten.


Finish van de derde etappe in de Giro van 2010. (Bron: YouTube)

Etappebeschrijving
Veel vlakker dan deze rit kan het niet worden in de Tour de France. Normaliter zal de wedstrijd dan ook eindigen in een sprint. Echter; de laatste dertig kilometer worden langs de kust verreden en de wielerkennis weten dat dat de kans op waaiervorming vergroot. Een voorwaarde is wel dat we wind gunstig moet staan daarvoor. Vanuit Ouddorp wordt de weg richting de kust ingezet, waarna er een linkerbocht volgt en de renners de laatste fase van de rit de kustlijn volgen. 

Het is voor de klassementsrenners dus zaak om daar al goed voorin te zitten. De ploegen van renners die gisteren al (veel) tijd verloren zullen die tijd weer proberen goed te maken. Twee jaar geleden verloor Chris Froome nog een dikke minuut toen eerst Belkin en vervolgens Team Saxo-Bank stevig doortrokken en het peloton in diverse waaiers kreeg. Alejandro Valverde verloor toen ruim acht minuten, nadat hij ook nog eens lek reed. De etappe werd toen gewonnen door Mark Cavendish, die ook nu weer één van de favorieten is.

Profiel van de tweede etappe (Bron: Tour de France)Profiel van de tweede etappe (Bron: Tour de France)

Algemeen klassement na etappe 1

# Renner Nat. TEAM Tijd
1. Rohan Dennis Aus BMC 14' 56''
2. Tony Martin Dui Etixx-Quick Step + 00' 05''
3. Fabian Cancellara Zwi Trek + 00' 06''
4. Tom Dumoulin NED Giant-Alpacin + 00' 08''
5. Jos van Emden NED LottoNL-Jumbo + 00' 15''
6. Jonathan Castoviejo Spa Movistar + 00' 23''
7. Matthias Brändle Oos IAM Cycling + 00' 23''
8. Adriano Malori Ita Movistar + 00' 29''
9. Wilco Kelderman NED LottoNL-Jumbo + 00' 30''
10. Stephen Cummings GBr MTN-Qhubeka + 00' 32''
11. Robert Gesink NED LottoNL-Jumbo + 00' 33''
12. Geraint Thomas GBr Team Sky + 00' 33''
13. Alex Dowsett GBr Movistar + 00' 36''
14. Bauke Mollema NED Trek + 00' 37''
15. Bob Jungels Lux Trek + 00' 38''
16. Dylan van Baarle NED Cannondale-Garmin + 00' 38''
17. Rigoberto Uran Uran Col Etixx-Quick Step + 00' 40''
18. Thibaut Pinot Fra FDJ + 00' 41''
19. Peter Sagan Slw Tinkoff-Saxo + 00' 41''
20. Tejay van Garderen VS BMC + 00' 42''

FOK!sport favorieten voor de etappe
Ondanks de kans op waaiers zijn toch de sprinters de grote favoriet voor deze etappe. Normaliter zitten de betere sprinters ook vaak in het juiste groepje en dan kunnen ze op het eind nog meesprinten om de zege. Favorieten zijn toch wel Mark Cavendish en André Greipel, die van de aanwezige sprinters de snelste zijn. Daarnaast is er nog een hele rij aan sprinters op de tweede rij die kans maken op de ritzege of een ereplaats. Voor Peter Sagan en John Degenkolb is het de taak om zo hoog mogelijk te eindigen om veel punten te halen voor de groene trui, waarvoor zij toch wel de grootste kanshebbers zijn.

***** Mark Cavendish, André Greipel
**** Peter Sagan, Alexander Kristoff
*** John Degenkolb, Arnaud Démare
**  Bryan Coquard, Sam Bennett
* Michael Matthews, Nacer Bouhanni, Edvald Boasson Hagen