Raonic, Djokovic, Cilic en Wawrinka winnen op warmste dag Wimbledon ooit

Het Canadese servicekanon Milos Raonic heeft de derde ronde van Wimbledon bereikt. Met zijn kanonskogels dwong hij woensdag in de tweede ronde de Duitse veteraan Tommy Haas tot capitulatie. Raonic, als zevende geplaatst op het heilige gras van Wimbledon en vorig jaar halvefinalist, won in vier sets: 6-0, 6-2, 6-7, (5) en 7-6 (4).

Raonic serveerde snoeihard in de bakoven van baan 1, waar de thermometer uitsloeg naar 36 graden Celsius. Hij sloeg 29 aces, waarvan één met een topsnelheid van 233 kilometer per uur. De eerste twee sets had de 37-jarige Haas nauwelijks iets in te brengen, maar in het derde en vierde bedrijf beet hij goed van zich af.

Niettemin was de Canadees te sterk voor de Duitser, die zijn vijftiende Wimbledon speelde. In 1997 was hij er al bij en in 2009 stond hij in de halve finales. Haas heeft veel blessureleed gekend en de operaties aan zijn schouder hinderen hem zichtbaar. Zijn service was gemiddeld 50 kilometer per uur langzamer dan die van Raonic.

Marin Cilic is woensdag ontsnapt aan uitschakeling in de tweede ronde van Wimbledon. De Kroatische nummer negen van de plaatsingslijst moest op de warmste dag ooit op het tennistoernooi van Londen tot het uiterste gaan om de Litouwer Ricardas Berankis te verslaan. Dat lukte na ruim drieënhalf uur in vijf sets: 6-3, 4-6, 7-6 (6), 4-6 en 7-5.

Hoewel de winnaar van de US Open bijna dertig aces sloeg, deed Berankis, de nummer 89 op de wereldranglijst, nauwelijks voor hem onder. In de vijfde en beslissende set bleef de Litouwer voortdurend aanspraak maken op de overwinning. Hij had bij 5-5 kansen om op 6-5 te komen, maar verzuimde ze te verzilveren.

Stan Wawrinka heeft zich redelijk eenvoudig geplaatst voor de derde ronde van Wimbledon. De Zwitserse tennisser, dit jaar winnaar van Roland Garros, rekende woensdag op het grastoernooi van Londen in drie sets af met Victor Estrella Burgos uit de Dominicaanse Republiek: 6-3, 6-4 en 7-5.

De nummer vier van de wereldranglijst maakte in de partij meer fouten dan zijn tegenstander, maar hij compenseerde dat met een veel groter aantal winners. Wawrinka was ook veelvuldig met succes aan het net te vinden. De dertigjarige Zwitser treft in de derde ronde de Spanjaard Fernando Verdasco.

De Servische tennisser Novak Djokovic is op Wimbledon opnieuw zonder veel problemen een ronde verder gekomen. De Fin Jarkko Nieminen werd woensdag in drie sets met 6-4, 6-2 en 6-3 aan de kant gezet door de titelverdediger.

De Serviër had maandag ook al geen set afgestaan in zijn openingspartij tegen Philipp Kohlschreiber uit Duitsland. Djokovic was tegen Nieminen niet ongenaakbaar, maar dicteerde wel de partij. Slechts bij vlagen kon de 33-jarige Fin goed meekomen met de Servische nummer één van de wereld.

Die speelt in de derde ronde tegen de Australiër Bernard Tomic, die eerder op woensdag al de Fransman Pierre-Hughes Herbert versloeg met 7-6 (3), 6-4 en 7-6 (5).

De Japanse tennisser Kei Nishikori komt niet meer in actie op Wimbledon. Hij zou woensdagmiddag spelen tegen Santiago Giraldo uit Colombia, maar de als vijfde geplaatste Nishikori heeft zich geblesseerd teruggetrokken, meldden Britse media woensdag.

De Japanse tennisser kampt met een kuitblessure. Het is bepaald niet de eerste keer dat blessureleed Nishikori treft. In de halve finale op het voorbereidingstoernooi in het Duitse Halle moest hij bijvoorbeeld opgeven in de eerste set tegen de Italiaan Andreas Seppi. Nishikori liep toen met een ingetapet linkerbeen over de baan.

In de eerste ronde van Wimbledon van dit jaar versloeg hij met alle moeite de Italiaan Simone Bolelli. Ook toen had de Japanner al last van zijn been.

Het vrouwentoernooi op Wimbledon is woensdag in de tweede ronde zijn derde speelster uit de top tien van de plaatsingslijst kwijtgeraakt. De Servische tennisster Ana Ivanovic, als zevende ingeschaald, verloor in het grand slam van Londen in twee sets van de Amerikaanse Bethanie Mattek-Sands: 3-6 en 4-6. Al eerder waren de Roemeense Simona Halep (derde) en de Spaanse Carla Suárez-Navarro (negende) uitgeschakeld.

De Tsjechische Lucie Safarova drong wel door tot de derde ronde. De nummer zes van de plaatsingslijst was te sterk voor Hsieh Su-Wei uit Taiwan: 6-2 en 6-3.

De derde dag van Wimbledon gaat voorlopig de boeken is als warmste ooit in de geschiedenis van het Londense tennistoernooi. De thermometer op de grasbanen sloeg woensdag uit naar 35,7 graden Celsius, meldde de organisatie van het grand slam. Dat is 1,1 graden hoger dan het vorige hitterecord uit 1976, toen op het heilige gras 34,6 werd gemeten.

Tot ernstige problemen leidde de warmte niet. Een ballenjongen viel flauw en een toeschouwer werd onwel, maar zij knapten snel op na medische behandeling, aldus de organisatie.

Voor de komende dagen zijn de weersvoorspellingen gunstiger. De temperaturen zullen iets lager zijn.