Standbeeld voor kat Boris

Bij de ingang van het Hilversumse ziekenhuis Tergooi zal binnenkort een standbeeld te zien zijn van een vrijwilliger die daar altijd voor de hoofdingang rondliep en met zijn aanwezigheid ziekenhuisgangers een hart onder de riem stak. Het betreft hier ziekenhuiskat Boris.

Tot voor kort was Boris een vaste waarde voor eenieder die het ziekenhuis bezocht. De aaibare moordmachine was een graag geziene gast voor zowel patiënten als bezoekers van het ziekenhuis. Dit heeft Boris geen windeieren gelegd. De kat werd mateloos populair en dit uitte zich in onder andere op facebook: meer dan 7000 volgers zijn begaan met het reilen en zeilen van het viervoetertje.

Toen Boris in 2012 vlakbij zijn werkplek werd aangereden werd de belangstelling zelfs omgezet in harde valuta: er werd een inzamelingsactie gestart om de noodzakelijke operaties en andere medische hulp te kunnen bekostigen. Na het herstel ging Boris weer gewoon aan het werk.

In 2014 echter, kondigde het bazinnetje personeel van Boris aan dat de familie ging verhuizen naar een andere plaats en dat de kat besloten had mee te gaan. Dit tot groot verdriet van elke Hilversummer die Boris een warm hart toedraagt.

Maar... ziekenhuisbezoekers kunnen binnenkort weer de fijne trekken van Boris aanschouwen: een kunstenaar heeft de kat vereeuwigd uit een blok serpetijnsteen en dit kunstwerk zal binnenkort onthuld worden bij de plek die tot voor kort bij het territorium van Boris hoorde.

“Boris heeft voor veel mensen veel betekend”, aldus Hans den Hollander van de raad van Bestuur van Tergooi: "Voor ons was het duidelijk dat er een standbeeld moest komen. En omdat we een medewerker hebben die naast zijn werk in ons ziekenhuis beeldend kunstenaar is, was ook snel duidelijk wie dit standbeeld moest gaan maken."

Dit betreft beeldend kunstenaar Jaap Vennema. De onthulling zal plaatsvinden op dinsdag 30 juni en wordt verzorgd door eerdergenoemde Hans en receptioniste Heidi Maassen. De verzorgster van Boris zal helaas niet aanwezig zijn: de dame is hoogzwanger en staat naar eigen zeggen 'op springen'.