Tegenstanders moskee de mond gesnoerd

Woon je in Gouda, ben je tegen de komst van de megamoskee en wil je iets te zeggen hebben over de plannen? Dikke pech, want de gemeente Gouda sluit tegenstanders uit van gespreksronden die plaatsvinden. Dat schrijft De Telegraaf. Bewonersvereniging Gouda Noord Zoals Het Hoort roept mensen op om uit protest massaal naar het stadhuis te komen.

Het nieuw te openen islamitisch centrum El-Wahda (De Eenheid) moet komen op de plek van de voormalige Prins Willem-Alexanderkazerne. De megamoskee is omstreden. Bij eerdere praatavonden mochten tegenstanders meepraten, maar komende dinsdag niet meer. Dan vindt het derde rondetafelgesprek plaats. 'Alleen vijf geselecteerde buurtbewoners die niet tegen zijn mogen spreken', meldt bewonersvereniging Gouda Noord Zoals Het Hoort.

Aantal bezoekers
Pijnpunt in de discussie is de omvang van de moskee, met een beoogd bezoekersaantal van 1.500. Een meerderheid van de gemeenteraad ziet zo'n grote moskee niet zitten. Uit onderzoek blijkt dat er onder omwonenen alleen draagvlak is voor een kleine buurtmoskee met maximaal 400 bezoekers. El-Wahda wil een 'handreiking' richting de buurt doen, maar bij het eerste rondetafelgesprek viel het getal van 1.200 bezoekers.

De gemeente heeft de rondetafelgesprekken opgestart om te kijken of er meer draagvlak kan komen voor de plannen. Het Rijk is tot 8 juli bereid om de Prins Willem-Alexanderkazerne aan de gemeente Gouda te verkopen. Daarna wordt het terrein verkocht aan de partij die het meeste biedt. Dat zou ook de El Wahda-moskee kunnen zijn.

De gemeente staat 'helemaal buiten' de gespreksavond die dinsdag plaatsvindt, zegt een woordvoerder. 'Het is beter als alle partijen aan tafel zitten, maar dit is een keuze van de organisatoren. Wij faciliteren alleen het gebruik van de raadszaal.' Overigens is een groep van 355 moslims tegen de komst van een megamoskee. Ze stellen dat El-Wahda alleen wordt gedragen door een handvol bestuurders en niet door de moslimgemeenschap als geheel. In plaats van een megamoskee pleiten ze voor kleinere wijkmoskeeën.