Spilak wint Ronde van Zwitserland, ritoverwinning Dumoulin

In een spannende ontknoping in de Ronde van Zwitserland heeft Simon Spilak de ronde weten te winnen. De laatste rit was een afsluitende tijdrit van 38 kilometer. Spilak haalde in het klassement zowel Geraint Thomas en Thibaut Pinot in. Uiteindelijk hield Spilak vijf seconden over op Thomas.

Fabian Cancellara was vroeg gestart en zette een goede tijd neer, waar velen zich op stuk beten. De nummer zes in het klassement, Tom Dumoulin, leek de aangewezen man om deze tijd te kloppen. Na een moeizaam begin voor de Nederlander, die ook nog kans had in het algemeen klassement op een goede klassering, wist hij uiteindelijk 19 seconden sneller dan Cancellara over de streep te komen. Op dat moment leek hij al geen kans meer te hebben op de eindzege omdat hij ongeveer veertig tot vijftig seconden goed moest maken op respectievelijk Spilak en Thomas, maar in het eerste deel was de Nederlander nauwelijks sneller, na 15 kilometer was het drietal even snel. Spilak moest 13 seconden goed maken op Thomas in de resterende 23 kilometer.

Pinot startte weliswaar in de leiderstrui, maar na 15 kilometer was hij zijn voorsprong op Thomas al kwijt. Hierdoor leek hij kansloos voor de eindzege. In het tweede deel was Spilak iets trager dan Dumoulin, na 33 kilometer had hij een achterstand van 9 seconden, maar Thomas had ook twaalf seconden verloren en zo nog maar een seconde over. In de laatste vier kilometer bleek de Brit het niet vol te kunnen houden. Spilak eindigde als tweede in de rit, een seconde voor Cancellara en Thomas moest uiteindelijk achttien seconden toegeven. Zo wist Spilak het klassement te winnen voor Thomas.

De tegenvallende Pinot wist zelfs het podium niet te halen, zodat er toch nog een Nederlander op het podium te vinden is. Dumoulin nam namelijk zijn derde plaats over, op achttien seconden van Spilak. Door een tiende plaats in de tijdrit wist Robert Gesink ook nog op te klimmen naar een negende plaats in het eindklassement.