Federer pakt achtste titel in Halle

Roger Federer heeft voor de achtste keer het grastoernooi in Halle gewonnen. In de finale versloeg de Zwitser zondag de Italiaan Andreas Seppi met 7-6 (1) en 6-4. Federer was in 2003 voor het eerst de beste op het Duitse gras en pakte daarna ook de titel in 2004, 2005, 2006, 2008, 2013 en 2014. In 2010 (tegen Lleyton Hewitt) en 2012 (tegen Tommy Haas) verloor hij de finale.

De 33-jarige Zwitser ontsnapte in de eerste ronde tegen Philipp Kohlschreiber aan een vroegtijdige uitschakeling, maar stond daarna geen set meer af. De nummer twee van de wereld klopte achtereenvolgens Ernests Gulbis, Florian Mayer, Ivo Karlovic en zondag Seppi in de finale op overtuigende wijze. Federer vierde zijn vierde toernooizege van dit jaar en zijn 86e in totaal.

De zeventienvoudig grandslamwinnaar gaat vol vertrouwen naar het 'heilige' gras van Wimbledon, het toernooi in Londen dat volgende week begint en waar hij al zeven keer de hoofdprijs pakte. "Dit is een speciaal moment voor mij, om voor de achtste keer dit toernooi te winnen", aldus Federer, die nergens meer succes had dan in Halle. "Ik krijg hier altijd enorm veel steun. Halle is één van mijn favoriete toernooien."

Na het voor zijn doen bijzonder tegenvallende jaar 2013, waarin hij alleen in Halle prijs had, toont Federer aan dat hij nog altijd niet mag worden afgeschreven. "In 2013 had ik het moeilijk, 2014 was beter en 2015 verloopt tot nu toe nog beter. Hopelijk kan ik die lijn vasthouden."

Seppi bereikte vrij eenvoudig de eindstrijd omdat zowel in de kwart- als halve finale zijn tegenstander, respectievelijk Gaël Monfils en Kei Nishikori, vanwege een blessure opgaf. Tegen de fitte recordkampioen Federer had de 31-jarige Italiaan echter weinig in te brengen.