Lutsenko beste ontsnapper in Zwitserland

De Kazachse wielrenner Alexey Lutsenko heeft de achtste etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. Na een goedgekozen aanval in een kopgroep hoefde hij zaterdag op de streep alleen af te rekenen met de Belg Jan Bakelants. Die werd op enkele meters tweede.

De voorlaatste rit van de Ronde van Zwitserland bestond uit een aantal plaatselijke rondes rondom de hoofdstad Bern. Op het heuvelachtige parcours koos een omvangrijke groep de aanval. Van hen stond de Fransman Warren Barguil het best geklasseerd, op 4.52 van leider Thibaut Pinot.

Vandaar dat het peloton de mannen nooit veel ruimte gaf, maar ingerekend werd de kopgroep evenmin. Na een demarrage gingen Lutsenko en Bakelants ervandoor. Zij werden door de achtervolgers niet meer bijgehaald. Barguil werd op 17 seconden derde.

In de achtergrond sprong zijn Nederlandse ploeggenoot Tom Dumoulin weg met onder anderen Geraint Thomas en Simon Spilak. De klassementsmannen pakten met nogéén rit te gaan alvast drie seconden terug op Pinot. In de afsluitende tijdrit mag van Dumoulin veel verwacht worden en de afstand van 1.24 op Pinot is niet onoverbrugbaar. De Brit Thomas en de Sloveen Spilak kunnen echter ook heel behoorlijk tijdrijden en staan respectievelijk 50 en 37 seconden voor op Dumoulin.

De Nederlander hoeft na zaterdag in elk geval met een tegenstander geen rekening meer te houden. De Deen Jakob Fuglsang, zesde in het klassement, stapte af. Hij had last van buikgriep en had de hele nacht overgegeven, zo meldde hij op Twitter.