'Griekenland komt op valreep met aanpassingen'

Griekenland zal proberen met aanpassingen te komen op zijn voorstel om uit de schuldencrisis te komen. Dat heeft de Griekse minister Alekos Flabouraris zaterdag gezegd tegen de Griekse tv-zender Mega. Er wordt al een paar dagen voor de EU gedemonstreerd in het land.

"We zullen proberen om ons voorstel aan te vullen, zodat we dichter bij een oplossing komen", aldus Flabouraris, die geldt als een van de naaste adviseurs van de Griekse premier Alexis Tsipras.

"We gaan er niet heen met het oude voorstel. Er wordt aan gewerkt om te zien waar we kunnen samenkomen, zodat we een voor beide partijen gunstige oplossing bereiken", lichtte hij verder toe. Flabouraris maakte niet duidelijk aan welke aanpassingen Athene denkt.

Maandag is er in Brussel een ingelaste top van regeringsleiders van de eurolanden over de Griekse kwestie. Tsipras moet met een voorstel voor hervormingen en bezuinigingen komen dat voldoet aan de eisen van de geldschieters (eurolanden en IMF) in ruil voor verdere financiële steun. Blijft een deal uit, dan dreigt een faillissement voor Griekenland en een vertrek uit de eurozone.

Flabouraris zei verder ervan overtuigd te zijn dat de Europese Centrale Bank (ECB) de Griekse banken zal blijven voorzien van noodsteun om te voorkomen dat ze omvallen. Door de grote onzekerheid over de economische toekomst van het land halen veel Grieken hun geld van de bank. In de afgelopen dagen namen Grieken miljarden op van hun bankrekeningen.

Vrijdagavond zou de ECB de Griekse bankensector 1,8 miljard euro extra noodsteun hebben verleend. Volgens Flabouraris beseft de ECB dat het instorten van de Griekse bankensector een domino-effect zal veroorzaken over de grenzen van het land heen naar andere kwetsbare delen van Europa.

Protesten vóór de EU
Ondertussen gaan al enkele dagen iedere avond duizenden Grieken de straat op om te protesteren tegen de regering en vóór de Europese Unie. Het zou om andere demonstranten gaan dan degenen die zich tegen het bezuinigingsbeleid lieten horen.

Verscheidene van deze mensen hebben tegen de media gezegd dat ze normaliter nooit de straat opgaan om te demonstreren. Nu zijn ze echter bang dat de regering onder Syriza het land in de afgrond zal storten.

'Griekenland komt met aanpassingen'
'Griekenland komt op valreep met aanpassingen' (Foto: ANP)