Turkije ook boos op BelgiŽ

In de lange reeks 'landen waar Turkije boos op is' kunnen nu ook onze zuiderburen toevoegen. De Belgische premier Charles Michel heeft afgelopen week namelijk de Armeense 'kwestie' namens de regering als genocide aangemerkt.

Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken is op zijn zachtst gezegd niet echt te spreken over het ingenomen standpunt. Dat de Belgische premier de kwestie bestempelt als genocide vinden ze "noch aanvaardbaar noch gerechtvaardigd". Ook waarschuwen ze voor eventuele gevolgen met betrekking tot de relaties tussen Turkije en de Europese Unie.

Het is niet voor het eerst dat de massamoord ten tijde van de Eerste Wereldoorlog in het Ottomaanse Rijk voor opschudding zorgt in België. Afgelopen maand werd er nog een politica uit de Brusselse CDH partij gezet nadat zei weigerde de genocide te erkennen.

België volgt met deze uitspraak een niet-bindende resolutie van het Europees Parlement waarin de massamoord als genocide wordt omschreven. In 1998 nam het Belgische Parlement overigens al een resolutie aan die de volkerenmoord als genocide bestempelde.