Dronken een baby doodrijden? Mogelijk toch doodslag

De dronken automobilist die in maart in het Overijsselse Lutten een baby doodreed, wordt niet langer van doodslag verdacht. Dat meldt zijn advocaat dinsdag. De 51-jarige Gerrit G. staat komende dinsdag voor de rechter.

De man reed op 12 maart in Lutten (gemeente Hardenberg) met zijn auto een kinderwagen aan. De vader wandelde met zijn drie weken oude baby langs de Dedemsvaartseweg-Noord. Het kind overleed ter plekke. Het Openbaar Ministerie maakte een week later bekend dat Gerrit G. doodslag werd verweten.

De rechtbank Overijssel heeft in zijn ondoorgrondelijke wijsheid inmiddels bepaald dat het niet om doodslag gaat, maar om een 'gewoon' verkeersongeval. Volgens Roel van Faassen, de advocaat van de drankrijder, kwam zowel de rechter-commissaris als de raadkamer tot die conclusie. De zaak wordt komende dinsdag nog niet inhoudelijk behandeld, mede omdat nog een reconstructie plaats moet vinden.

De automobilist, ook afkomstig uit Lutten, zit sinds het ongeval vast. Terugkeer naar de regio is voorlopig niet aan de orde, zegt de advocaat. 'Uit respect voor de nabestaanden.' Hij woonde niet ver van de plek van het ongeval. Van Faassen hoopt dat een reconstructie definitief duidelijk maakt wat er precies is gebeurd die dag. Vermoedelijk wordt in september de zaak inhoudelijk behandeld.

Update 17.33 uur:
Het Openbaar Ministerie weerlegt de uitlatingen van de advocaat. De drankrijder wordt nog altijd verdacht van doodslag of poging tot doodslag, meldt het OM aan RTV Oost. Ook de uitlating dat er een reconstructie zal plaatsvinden wil het OM nog niet bevestigen. 'We willen nog niet op de zaken vooruit lopen', aldus het OM.